04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Odštevanja je konec, Gorjanci odhajajo na vzhod, tokrat v litovski Kaunas, v “gnezdo” znamenite košarkarske ekipe Žalgiris, večkratnega evropskega klubskega prvaka. Pot je skoraj enaka kot na ISF SKI 2014 v estonski Otepaa. Smo tik pred nedeljskim (2. 7. 2017 ob 22.00) odhodom z dvema kombijema na pot dolgo 1494 km v eno smer. Prijavljenih je kar 90 mest iz 36 držav. Ekipa Občine Gorje, smučarji tekači(ce) ŠD Gorje, bodo v Litvi nastopili v atletiki. Medtem ko je šolsko leto že zaključeno, se za šest deklet (Klara Vindišar, 800 m, 4 x 100 m; Nika Mežek 800 m, 4 x 100 m; Andreja Hudovernik, 400 m, daljina; Tjaša Skubin, krogla, daljina; Tinkara Zalokar, 100 m, krogla, 4 x 100 m; Zala Repe, 100 m, 400 m, 4 x 100 m), šest fantov (Jošt Mulej, 1500 m, 4 x 100 m; Aljaž Korošec, 1500 m, 4 x 100 m; Ožbe Mulej, 100 m, daljina, 4 x 100 m; Aljaž Šoklič, 400 m, višina; Jure Šoklič, 400 m, krogla; Domen Gomilar, 100 m, višina, 4 x 100 m – žal je bolezen onemogočila načrtovani nastop Luku Koširju – vsi mu želimo čimprejšnje okrevanje) in štiri spremljajoče odrasle (Nuša Pogačar, Janez Petkoš, Grega Repe in Nenad Pilipovič) pričenja vrhunec celoletnega dela z organizacijo projekta. Otroci so tokrat prevzeli finančno plat projekta in v celoti zbrali potrebni denar s svojo žepnino, z zmanjšanjem stroškov mobitela, z zbiranjem sredstev namesto novoletnih in rojstnodnevnih daril, z varčevanjem, … Nastop na 51. letnih igrah ICG so si tako zaslužili in bo zagotovo vrhunsko doživetje. Tudi pot tja in nazaj bo zanimiva, še najbolj na Poljskem, spomenik Loleku in Boleku v Bielsko Biali, koncentracijsko taborišče Oswiecim, rojstni kraj Papeža Janeza Pavla II. v Wadowicah, solni rudnik Wieliczka, Krakov, Varšava in litovska Vilna. Iskrena hvala staršem za zaupanje, ŠD Gorje in vsem, ki ustvarjate to športno pravljico (arhiv ISF in ICG športnih pravljic).

ICG Kaunas, Litva, 4. – 9. 7. 2017     Video vabilo organizatorjev     Razpis     Tehnična navodila     Urnik tekmovanj     Urnik atletike     Tehnična navodila za atletiko     Atletski stadion     Rezultati atletike (Gorjanci)     Albumi slik in videoposnetki organizatorjev     Novice organizatorjev     Trenutni čas v Kaunasu (SLO čas + 1 ura)     Vremenska napoved za Kaunas

Navijači nas lahko pokličete po Skaypu. Z veseljem se Vam oglasimo takoj ko bomo imeli čas in dostop do interneta. Vaš kontakt pošljite na Skype naslov: nenad.pilipovic5

Nedelja, 9. 7., ponedeljek, 10. 7. in torek 11. 7. 2017: nedelja je bila namenjena vožnji od Kaunasa do Varšave in večerni sprehod po mestu, torek pa 1130 km od Varšave do Gorij. V ponedeljek pa smo cel dan namenili ogledu znamenitosti Varšave. Mogočna je “Stalinova torta”, zgradba, ki jo zaradi slabih spominov domačini ne marajo, v njej pa je sedaj Kulturni center. S hitrim dvigalom smo se v 20 sekundah povzpeli na 30 nadstropje. Čudovit razgled, kljub močnem vetru, nam je dal prvi vtis velikosti mesta. Mnoge okoliške stavbe so futuristične, morda še najbolj velik nakupovalni center. Nogometni stadion za Evropsko nogometno prvenstvo 2016 je bil dobro viden, žal pa ni bilo dovolj časa za vodeni 90 minutni ogled notranjosti. Stari del mesta je pod zaščito Unesca, s svojimi stavbami si to tudi zasluži. Ogledali smo si zunanjost rojstne hiše legendarne Marie Curie Sklodowske, znanstvenice ki je odkrila dva radioaktivna elementa, Polonij in Radij. Dolgotrajno izpostavljenost sevanju med preiskavami je plačala s prezgodnjo smrtjo. Spomenik Mikolaju Koperniku (ni napaka, pri nas je Nikolaj, na Poljskem pa Mikolaj) je ob postavitvi buril duhove …

Ob zaključku projekta se najprej zahvalimo staršem za zaupanje in pogum. Hvala otrokom za delo na treningih, finančno konstrukcijo projekta in za vzdržljivost na dolgi poti in tekmovanju. Projekt so omogočili tudi mnogi podporniki: ravnatelj OŠ Gorje g. Milan Rejc, pomočnica ravnatelja ga. Mojca Brejc in zaposleni na šoli; ŠD Gorje, predsednik g. Grega Repe, trenerji na čelu z g. Janezom Petkošem in go. Nušo Pogačar in klubski delavci, Občina Gorje in župan g. Peter Torkar; Urad vlade za komuniciranje in ga. Danila Mašič; ga. Tadeja in g. Janez Hudovernik; ga. Urška in g. Mirko Mežek in še mnogi drugi. Iskrena hvala vsem, ki so kakorkoli pomagali pri izpeljavi projekta!

Sobota, 8. 7. 2017: zadnji dan tekmovanj so vedno na vrsti štafete 4 x 100 m. Ob nekoliko manjši številčnosti ekip so bili fantje zelo blizu finala B (9. – 16. mesto), osvojili so 17. mesto z enakim časom kot šestnajsta ekipa, 55″69. Odločale so tisočinke sekunde, zaradi katerih so se v finale B uvrstili Romuni iz mesta Medias. Zvečer pa nas čaka še svečani zaključek tekmovanja. Kar ne moremo verjeti, da bo že konec, ravnokar smo prišli … Kmalu se vidimo v Gorjah. Naši vodički smo se že zahvalili in bila je navdušena nad našimi darili. Še zadnjič lep pozdrav od celotne Ekipe iz Kaunasa.

Petek, 7. 7. 2017: dopoldne smo si za umiritev pred vrhuncem naših nastopov, finale A Jošta Muleja na 1500 m, ogledali mesto. Žal v znamenito areno košarkarskega giganta Žalgirisa nismo mogli. Ob 16.30 (15.30 SLO čas) pa je Jošt dosegel izjemno 5. mesto in svoje dosežke na tej razdalji znižal do odličnih 4’27″36. Iskrene čestitke Joštu in celi Ekipi za glasno podporo. Zvečer pa z videoposnetkom vsem prisotnim predstavimo Gorje in Slovenijo, naše izjemne kraje, naravo, kulinariko, športne dogodke in športnike. Seveda jih povabimo na ples polke z Avsenikovo Na Golici. Upamo, da bodo naši otroci odlični demonstratorji. Lep pozdrav v domovino, upamo, da ste ponosni na nas.

Četrtek, 6. 7. 2017: odlične novice iz Kaunasa, Jošt Mulej se je na 1500 m uvrstil v A-finale (petek, 7. 7. ob 16.30 – 15.30 SLO čas). Bližina vrha v predtekmovanju dovoljuje sanje za finale … Ostali so nastopili v skladu s Coubertinovim načelom in zbirali dragocene izkušnje za zimska ISF in ICG tekmovanja v 2018 in 2019. Tega znanja pač ne moreš pridobiti na treningu … Popoldan so nastopili še ostali naši tekmovalci. Vsi so se izjemno pogumno bojevali tudi z dve leti starejšimi tekmeci (8 naših je najmlajši letnik). V tem starostnem obdobju je to izjemna in skoraj nepremostljiva prednost starejših. Tudi razlika v višini in “širini” (to so najbolj doživeli naši “silaki”, ki so suvali kroglo) je na strani nasprotnikov. Bravo Ekipa, iskrene čestitke za pogum in bojevitost na tekmovališču. Lep pozdrav od celotne ekipe.

Gorjanci v akciji:

Bravo!!!

Sreda, 5. 7. 2017: organizatorji zimskih iger ICG v Ufi, Rusija 2013 in poletnih v Novem Tajpeju, Tajvan 2016 so nas precej razvadili. Današnje odprtje v Kaunasu ni bilo na tem zelo visokem nivoju. Bilo je predolgo, s preveč plesnimi točkami, rock in hip-hop pa sta očitno najpomembnejši glasbeni zvrsti v Litvi. Pred odprtjem pa smo bili predstavniki prisotnih mest na svečanem sprejemu pri županu Kaunasa g. Visvaldasu Matijošaitisu, kateremu je družbo delal g. Torsten Rasch, predsednik ICG. Gorjansko protokolarno darilo je bil velik zvon, za več informacij o naši prelepi domovini pa si bo lahko prebral v knjigi o Sloveniji. Seveda brez posvetila in zahvale za gostoljubje v knjigi ne gre. V veliko čast pa nam je bilo druženje z g. Metodom Klemencem, ustanoviteljem ICG iger davnega leta 1968 v Celju. Možakar je legenda! Nestrpno že pričakujemo nastope … Pozdrav vsem navijačem v domovino, posebni pozdrav pa namenjamo ge. Maji Prešeren Kristan, članici mnogih naših dosedanjih ICG in ISF ekip.

Prenos odprtja tekmovanja v stari dvorani Žalgirisa bo na TV3 Kaunas, sreda, 5. 7. 2017 ob 19.30 (18.30 SLO čas) – kliknite spodnjo sliko:

Torek, 4. 7. 2017: v 11 urah smo zmogli 800 km “rodea” od Krakova mimo Varšave do Kaunasa po glavni poljski tranzitni cesti proti vzhodu. Glede na mnoga delovišča in posledične prometne težave bi lahko rekli da se trudijo modernizirati prometno infrastrukturo … Morda pa je to glavni razlog za množico naših postankov v 00 in posledičen pozen prihod? Jutri pa sredi dneva opravimo uradni trening, zvečer pa običajno zanimiv in čustven dogodek na ICG in ISF tekmovanjih, svečano odprtje in mimohod predstavnikov vseh 90 mest. Ja, med njimi bo tudi mesto Gorje! Lep pozdrav od utrujenih “jezdecev”.

Ponedeljek, 3. 7. 2017: za nami je verjetno najnapornejši dan, nočna vožnja, približno 800 km do Krakova in ogled dveh turističnih zanimivosti svetovnega nivoja, koncentracijsko taborišče Oswiecim-Brzezinka in solni rudnik Wieliczka. Zjutraj smo se “zbudili” ob Loleku in Boleku v njunem “rojstnem” kraju Bielsko Biala. Ja, pravzaprav sta tudi ona dva osvojila Svet, torej smo doživeli tri svetovne zgodbe. V Oswiecimu-Brzezinki nismo mogli dojeti, kaj je človek sposoben narediti sočloveku … Kaj pa smo ljudje sposobni dobrega narediti, pa smo si pogledali pod zemljo v Wieliczki. Ogledali smo si sicer le skromen 1 % podzemnih dvoran (20 od 2000). Vse je iz soli, še okrasje na lustrih … Seveda tudi relief Poslednje večerje na steni in kip Papeža Janeza Pavla II (žal nam je zmanjkalo energije za ogled njegove rojstne hiše v Wadowicah). Tudi star del Krakova, ki je pod zaščito Unesca, je atrakcija svetovnih razsežnosti. Morda le množica turistov skazi to zgodovinsko veličino. Jutri pa nas čaka le vožnja, enaka količina včerajšnji od Krakova do Kaunasa. Lep pozdrav vsem v domovino iz hostla v Krakovu. Nenavadna nova izkušnja naših otrok, za sabo je v hostlu potrebno pomiti krožnik, skodelico, nož in žlico … Res nenavadno …

Dostopnost