04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

DSC01421

Ekipa deklet je uspešno nastopila na šolskem svetovnem prvenstvu v smučarskem teku, ISF SKI Otepaa, Estonija, 9. – 14. 3. 2014. Iskrene čestitke dekletom, trenerju g. Janezu Petkošu, klubskim delavcem v ŠD Gorje in staršem.

Poročilo o projektu

 

Rezultati Ekipe OŠ Gorje

Spletna stran ISF SKI 2014 Otepaa, Estonija

Gorenjski Glas, 25. 3. 2014 – preberite si članek na 13. strani

DSC01829

Za konec poti še pouk fizike (energija vetra) in ekologije (vetrnice) na Češko-Avstrijski meji

Včerajšnji dan, petek, 14. 3. 2014, je bil namenjen skoraj 900 km poti od Estonskega Otepaa-ja do Poljske Varšave. Najprej pa smo zavili do mesteca Segulda v Latviji, kateri je na avto karti označen kot zelo zanimiv. Ob pomanjkanju časa za vse znamenitosti mesta smo po naključju odkrili, da imajo stezo za Luge (sankanje z glavo nazaj) in skeleton (sankanje z glavo naprej), kjer potekajo tudi tekme svetovnega pokala. Nov slučaj pa je bil, da smo si lahko ogledali tekmovanje za rusko državno prvenstvo v Luge-u. Na štartu smo z zanimanjem opazovali pripravo tekmovalcev na tekmovanje in velik pogum, da se sploh spustijo po progi, na cilju pa višino vožnje v ovinek in izjemno hitrost, verjetno okrog 130 km/h. Riga nas je navdušila z izjemnimi stavbami, cerkvami, največjo tržnico v Evropi in morda še najbolj z zanimivo turistično idejo, ki jo eksperimentalno pripravljajo, 5D predstavitev mesta. Danes v soboto, 15. 3. 2014, pa smo cel dan namenili ogledu znamenitosti Varšave. Mogočna je “Stalinova torta”, zgradba, ki jo zaradi slabih spominov domačini ne marajo, v njej pa je sedaj Kulturni center. S hitrim dvigalom smo se v 20 sekundah povzpeli na 30 nadstropje. Čudovit razgled, kljub izjemno močnem vetru, nam je dal prvi vtis velikosti mesta. Mnoge okoliške stavbe so futuristične, morda še najbolj velik nakupovalni center. Novozgrajeni nogometni stadion za Evropsko nogometno prvenstvo 2016 je bil dobro viden, zato je takoj postal naslednja točka ogleda. Povzpeli smo se prav na vrh tribun. Za ogled igre je po videnem potreben daljnogled. Stari del mesta je pod zaščito Unesca, s svojimi stavbami si to tudi zasluži. In spet nepričakovano presenečenje, imeli smo tudi pouk kemije, ogledali smo si rojstno hišo legendarne Marie Curie Sklodowske, znanstvenice ki je odkrila dva radioaktivna elementa, Polonij in Radij. Dolgotrajno izpostavljenost sevanju med preiskavami je plačala s prezgodnjo smrtjo. Jutri pa nas čaka le še okrog 1100 km vožnje do doma, mimo Katovic, Brna in Dunaja do prelepih Gorij. Zapisano v Varšavi, sobota 15. 3. 2014 ob 22.15,

DSC01720

Slika za go. Miro Žemva

DSC01625

Duh Stalina še “straši” po Varšavi

DSC01528

Ejga, punce, a se gremo peljat?

DSC01484

Kaj pa pravite na bob ekipo Gorij?

Tekmovanja so zaključena. Danes v četrtek, 13. 3. 2014, je potekala štafeta v “skatingu”. Nika, Rebeka, Manca in Tinaso do zadnje predaje “grozile” ruski in francoski ekipi, ter napadale 3. mesto. Na koncu so osvojile 5. mesto na današnji štafeti in tudi končno 5. mesto med devetimi ekipami iz osmih držav (domačin ima vedno pravico do dveh ekip, vse ostale države pa le po eno). Za našo mlado ekipo je to zelo spodbuden rezultat. Kot vodjo ekipe me preveva ponos za vse, kar so dekleta storila na progah in samem tekmovanju. Iskrene čestitke tudi ge. Maji Prešeren Kristan, ki se je odlično znašla v vlogi trenerja in serviserja. Še enkrat velika hvala trenerju g. Janezu Petkošu. Brez njegovega dela nove, tokrat “estonske” pravljice za otroke ne bi bilo. Hvala vsem, ki ste za nas držali pesti, nas spremljali in spodbujali. Zvečer nas čaka še svečana podelitev medalj in zaprtje tekmovanja. Vrhunec večera pa bo disco.

Končni ekipni rezultati v “naši” kategoriji

Fotografije organizatorjev

DSC01421

 Skupinska slika za zgodovino – ISF SKI 2014

DSC01416

Gneča na menjavah, Rebeka (št. 15) čaka Niko

DSC01461

Naš predlog za Fair-play nagrado. Kopijo smo izročili vodji ruske delegacije. Bil je navdušen in povedal, da bo sam predsednik g. Vladimir Putin že danes po mailu prejel ta naš predlog. V torek jim je po mailu osebno čestital za odlične nastope na tekmovanju!!!???

Rdeča nit današnjega dne, 12. 3. 2014, je bil kulturni program. Zjutraj in čez dan ogled bližnjega večjega mesta Tartu, zvečer pa “Večer narodov”. Pozno popoldne pa so dekleta opravila tudi kratek trening na smučeh. Med vožnjo v Tartu smo opazovali nepregledno ravnino ter divjo in neokrnjeno naravo. Tartu je starinsko mesto, zelo moderne stavbe pa kažejo, da so usmerjeni tudi v prihodnost. Najstarejša zgradba datira v leto 1542 in je po neverjetnem čudežu preživela mnoge vojne na tem območju. V mestu imajo pomembno estonsko univerzo. S pročelja hiše, nasproti stavbe Univerze, profesorji vabijo bodoče študente na študij (slike na oknih so zelo resnične in prepričljive). Zelo so ponosni na svojega sokrajana, Nobelovega nagrajenca. Po mestu je veliko veličastnih sakralnih objektov, zgrajenih z vpadljivo rdečo opeko. Poln presenečenj pa je bil ogled Centra znanosti Ahhaa. Množica presenetljivih trikov znanosti je na nas naredila neverjeten vtis. Za konec smo s preprostim postopkom iz svoje sline celo ekstrahirali DNK verigo. Na “večeru narodov” smo prepričljivo zmagali z urejenostjo in obloženostjo slovenske stojnice (hvala staršem, še posebej mamam, ki so pripravile množico dobrot). Uspešna je bila tudi video predstavitev Bleda in Slovenije. Za vrhunec naše predstavitve so poskrbela dekleta.Rebeka Hudovernik je na odru suvereno v pravilni angleščini nagovorila prisotne in jih povabila na ples polke. Ostala dekleta so bila odlične demonstratorke. Ko je zadonela Avsenikova Golica, se je večina udeležencev prepustila divjim ritmom. Bučen aplavz na koncu je bil logična posledica plesa željne mladine. Presenetil in navdušil nas je vodja ruske delegacije g. Albert Vakhrushov, ki je povedal, da je na spletni strani FIS (Svetovni dan snega) pregledal vse informacije o “našem” Šolskem pokljuškem maratonu. Ja Internet ima zeloooooo dolge “lovke”. Povabil je ekipo Gorij na njegovo tekmovanje, Rusko otroško prvenstvo v smučarskem teku (oglejte si slike). Morda pa pridemo kdaj v prihodnosti?… Njegova ekipa prihaja iz kraja z le 31 hišami in s šole, ki ima le 25 učencev in učenk. OŠ Gorje je napram njim po številu učencev torej pravi velikan!!! Jutri pa še zadnja športna bitka, štafeta v “skatingu”. Verjamemo, da boj vsaj za bron (verjetno sta prvi ekipi že preveč oddaljeni) še ni izgubljen. V športu je vse možno. Dekleta bodo zagotovo do konca tekme poskušala spremeniti začasni vrstni red ekip. Lep pozdrav vsem v domovino. Zapisano 12. 3. 2014 ob 23.30 EST čas.

Intervju video ekipe organizatorjev z vodjem SLO delegacije

DSC01358

V tem tednu, kar smo v Otepaa-ju, se je Rebeka Hudovernik precej pomanjšala,…

DSC01371

vodja delegacije razširil,…

DSC01402

Nikina glava pa je pristala na bogato obloženem zelenjavnem krožniku.

DSC01408

Okusno, kaj pravite?

Prva tekma posamično v “skatingu” je uspešno za nami. Trenutni ekipni rezultat, 5. mesto, je zelo dober, celo do brona ni tako daleč in še vedno dosegljivo. Dekleta so pustila srce na progah. Borile so se z leto ali dve starejšimi tekmicami. Glede na prejšnja tovrstna tekmovanja, so letos spremenjena pravila glede letnikov rojstva. Najstarejši letniki v “naši” kategoriji so 1998, kar v Sloveniji pomeni že srednja šola. Med najboljšimi 11 tekmovalkami današnje tekme, jih je 10 letnik 1998, na drugem mestu je Avstrijka letnik 1999. 12 mesto je osvojila Nika Vindišar, torej druga najboljša med leto mlajšimi. Rebeka Hudovernik pa je najvišje uvrščena med prisotnimi letniki 2000. V ekipi imamo kar štiri tekmovalke (največ od vseh ekip) najmlajšega letnika 2000. V tem starostnem obdobju pa sta eno ali dve leti ogrooooomna razlika. Športne šole iz Avstrije, Nemčije in Francije so pokazale svojo moč. Z vodjem ruske delegacije sva si bila enotna, da je z običajno šolo zelo težko konkurirati omenjenim šolam, ki imajo pogosto v svojih vrstah celotno reprezentanco svoje države. Pa nič hudega, pomembna so doživetja in mnoge koristne učne lekcije za naša dekleta, ki jim bodo prišle še kako prav v njihovem nadaljnem športnem razvoju. Morda pa smo svoje navijače v preteklosti preveč razvadili z odličnimi dosežki? Posebno doživetje po tekmi je bila neposredna vključitev preko Skypa in Interneta v avlo OŠ Gorje, kjer so nam naši zvesti navijači dali dodatno energijo in nam skoraj izvabili kakšno solzo sreče. Hvala za Vašo podporo!!! Gremo naprej, v četrtek nas čaka še štafetna preizkušnja, glede na toplo vreme (skoraj +10 stopinj) ponovno v “skatingu”. V tako tanki snežni podlagi je nemogoče pripraviti proge za “klasiko”. Še prej pa jutri nekaj kulture, izlet v bližnje večje mesto Tartu, zvečer pa “Večer narodov” z bogato obloženo slovensko stojnico, video posnetkom Slovenije in polko, na katero bomo povabili vse prisotne tekmovalce. Zapisano 11. 3. 2014 ob 16.35 EST čas.

Rezultati ekipno – edini končni uradni rezultati na ISF tekmovanjih

Rezultati posamično – delni izidi

Intervju TV ekipe organizatorjev z Rebeko Hudovernik – bravo učiteljice angleščine!!!

Spletna stran organizatorjev z rezultati vseh kategorij

DSC01248

Trenutno 5. ekipa deklet v mlajši kategoriji, ekipa OŠ Gorje, Slovenija

DSC01233

Tekmovalka, ki je odprla Šolsko svetovno prvenstvo, Jerca Zrim

DSC01217

G. Janez Petkoš in ga. Maja Prešeren Kristan sta odlično pripravila smuči

Odprtje je bilo kratko (sedenje zunaj na tribuni…), vendar spektakularno, z veliko lokalnimi plesalci in z veličastnim ognjemetom na koncu. Slovensko zastavo je ponosno nosila Tina Mužan. Na prizorišču so prižgali “olimpijski” ogenj tekmovanja. Jutri (prva štarta Jerca Zrim ob 9.30.30) pa popolni napad na medalje, zakaj pa ne na zlato??? Velika spodbuda za ta optimizem je tudi osebni telefonski klic gorjanskega Župnika, g. Braneta Zadnika in pogovor z dekleti. Hvala za podporo, energijo in hvala vsem, ki nas spremljate in držite pesti. Zapisano 10. 3. 2014 ob 23.27 EST čas.

DSC01158

Hotel Tehvandi, bivališče nas vodij delegacij in ISF delegatov. Nam morda hočejo povedati da smo Telebajski???

DSC01165

Gorjanci predstavniki Slovenije, ste kaj ponosni???

DSC01200

Spektakularno odprtje s Tino Mužan v častni vlogi.

DSC01213

Lani na ICG Ufa 2013 je tekmovanje odprl Primož Peterman, jutri pa Jerca Zrim. Morda imajo te štartne številke kakšne globlje povezave s končnim rezultatom ekipe OŠ Gorje?

Prvi snežni trening je že uspešno opravljen, snega (na podlagi iz ledu) je bolj za vzorec, barva ni več le bela, upam da ob +10 stopinjah celzija čez dan zdrži do četrtka. Ekipa je super, dekleta so spočita in maksimalno “nabrušena”. Sedaj odhajamo na odprtje prireditve. Upamo, da bo spektakularno. Zapisano 10. 3. 2014 ob 18.40 (EST ura – 1 = 17.40 SLO)

2000 km vožnje s šolskim kombijem je uspešno in varno za nami. Na usmerjevalnih tablah na cesti pred Rigo je pisalo: MOSKVA 867 km!!! Na cesti kolone povzročajo vozniki kamionov. Avtocest ni. Prispeli smo na “prizorišče zločina”, v Estonski Otepaa. Snega ni nikjer, razen na progi. Ponoči in jutri počijemo, jutri si ogledamo teren in naredimo kratek trening, v torek pa napad na zmagooooo. Navijajte za nas. Se vidimo preko skaypa v torek od 10.55 do 11.05. Lep pozdrav iz daljne Estonije! Zapisano, 9. 3. 2014 ob 23.30 (Estonski čas = SLO + 1 ura = 22.30).

Po skoraj 700 km vožnje, od našega začasnega bivališča Krakowa proti Otepaa-ju, smo se ustavili v Kaunasu. Spodobi se nekaj toplega pojesti. Čaka nas še 450 km vožnje skozi tri države. Torej lep pozdrav od vseh iz Litve. Zapisano 9. 3. 2014 ob 16.34 po Litvanskem času (SLO čas + 1 ura).

Varno smo prispeli v Krakow. Ogledali smo si taborišče Oscwieciem, Wadowice in solni rudnik v Wieliczki. Za nami je 900 km vožnje, zato gremo spat k sestram Albertinkam. Lep pozdrav iz Poljske. Zapisal Nenad Pilipovič, 8. 3. 2014 ob 20.04.

DSC01039

Dekleta na prižnici v solnem rudniku Wieliczka.

DSC00999

Z nekdanjim Papežem, Janezom Pavlom II. v njegovih rojstnih Wadovicah

DSC00852

Na žalostnem kraju človeške zgodovine, koncentracijskerm taborišču Auschwitz-Birkenau

Ekipa OŠ Gorje je v soboto ponoči odpotovala na Svetovno šolsko prvenstvo v smučarskem teku, ISF SKI Otepaa, Estonija, 9. – 14. 3. 2014. V dekliški ekipi so: NIKA VINDIŠAR, REBEKA HUDOVERNIK, MANCA ZALOKAR, JERCA ZRIM in TINA MUŽAN. Ekipo vodi ga. MAJA PREŠEREN KRISTAN, vodja delegacije je NENAD PILIPOVIČ. Hvala g. JANEZU PETKOŠU za odlično pripravo ekipe. Hvala donatorjem: ŠD Gorje, OŠ Gorje, Občini Gorje, Župniku, g. Branetu Zadniku, Infrastrukturi Bled, ŠC Triglav Pokljuka in vsem, ki so pripomogli k temu, da bo ekipa OŠ Gorje predstavljala celotno Slovenijo. Na ISF Svetovnih šolskih prvenstvih lahko nastopi le ena (v mnogih državah so izjemni kvalifikacijski boji) ekipa vsake države. Navijajte za ekipo OŠ Gorje, kar bo še dodatna energija za dekleta. V kategoriji mlajših deklet je za tekmovanje v Estoniji prijavljenih največ držav v zadnjih letih, devet, torej najmnožičnejša konkurenca: Austrija, Belgija (nemško govoreče področje), Estonija, Francija, Nemčija, Latvija, Poljska, Rusija in Slovenija (OŠ Gorje). Prvo tekmovanje posamično v “skatingu” čaka dekleta v torek, 11. 3. 2014, od 11.00 do 12.00 (10.00 – 11.00 po slovenskem času) v četrtek, 13. 3. 2014, sledi še štafeta štirih deklet v “klasiki”, od 10.00 naprej (od 9.00 naprej po slovenskem času) – (Estonija je 1 uro pred Slovenijo). Končni rezultat ekipe je seštevek štirih najhitrejših časov v “skatingu” in rezultat štafete.V torek, 11. 3. 2014 se bomo oglasili preko Skypa, med odmorom od 10.55 do 11.05 bo projekcija na platno v spodnji avli. Vabljeni k ogledu.

Spletna stran organizatorjev

Rezultati

Podrobnosti o tekmovanju – bilten 3

Podrobnosti o tekmovanju – bilten 4

ISF (International School sport Federation) – Mednarodna zveza za šolski šport

ISF je uradno priznana organizacija s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK)

Dosedanji rezultati Slovenije (in OŠ Gorje) na tekmovanjih ISF – do 31. 8. 2012 (manjka šolsko leto 2012/2013)

Zgodovina tekmovanj OŠ Gorje na ISF (1997 – 2008) – video

DSC00822

 

Dostopnost