04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Jejmo lokalno

Na šoli kar nekaj hrane za pripravo obrokov naročamo direktno od dobaviteljev. Za hrano, ki je pridelana na področju Slovenije, je v uporabi izraz lokalna hrana.
Lokalna živila, ki jih uporabljamo v šolski kuhinji pri pripravi hrane so: krompir, jabolka, jajca, jabolčni kis, jabolčni krhlji, mešano suho sadje (jabolka, slive, hruške), med, kislo zelje, kisla repa, čebula, zelje, jabolčni sok, hruške in jagode. Za projekt Shema šolskega sadja in zelenjave naročamo lokalna jabolka, hruške, slive, kakije, jagode, češnje, suho sadje, kislo zelje ter orehe.
Za projekt Tradicionalni slovenski zajtrk so vsa živila, ki jih ponudimo lokalna, lahko rečemo kar gorjanska (kruh, maslo, med, jabolka in mleko).
Nekateri naši dobavitelji pa so že pridobili znak IZBRANA KAKOVOST SLOVENIJE, ki pomeni kmetijske pridelke oziroma živila, ki so pridelana ali predelana v Sloveniji.
Izbrana kakovost je nova nacionalna shema kakovosti, ki je namenjena kmetijskim pridelkom oziroma živilom s posebnimi lastnostmi, ki se lahko nanašajo na sestavo, okolju prijazno pridelavo, kakovost surovin, dobrobit živali, posebno zdravstveno varstvo živali, način krmljenja, dolžino transportnih poti, predelavo, hitrost predelave surovin oziroma čim manjšo kasnejšo obdelavo pri skladiščenju in transportu.
Dostopnost