04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

ICG Jerusalem, Izrael, 29. 7. – 3. 8. 2018     Video vabilo organizatorjev      Razpis      Tehnična navodila     Prijavljenih 69 mest iz 29 držav     Urnik tekmovanj     Urnik atletike     Tehnična navodila za atletiko     Atletski stadion (zemljevid)     Prizorišča vseh tekmovanj (9 športov)     Rezultati atletike (Gorjanci)     Albumi slik in videoposnetki organizatorjev     Novice organizatorjev     ICG     Trenutni čas v Jerusalemu (SLO čas + 1 ura)     Vremenska napoved za Jerusalem     Navijači nas boste lahko poklicali po Skaypu. Z veseljem se Vam oglasimo takoj ko bomo imeli čas in dostop do interneta. Vaš kontakt pošljite na Skype naslov: nenad.pilipovic5

Hvala, da ste navijali za nas in nas podpirali. Hvala staršem za zaupanje in vsem, ki so omogočili izpeljavo tega projekta.

Četrtek, 2. 8. 2018: ker danes nismo imeli več tekmovanj, smo padli v popolno “depresijo”, na – 420 m pod morsko gladino, … To je najnižja točka kopenskega dela planeta. Z rednim avtobusom smo se 2 uri vozili do javne plaže Ein Bokek, kjer smo doživeli resničen čudež narave. Težko razložljivo, nujno je poizkusiti, … Podobnost s kapniki Postonjske jame je neverjetna, razlika je le v gradbenem materialu. Kapljica morja v oči, … nikakor ne priporočamo, … Boleče! Nekaj kroglic soli smo nabrali na dnu in gredo z nami v Gorje. Odlično za kopel, … in poizkuse pri kemiji in biologiji. Skalnata puščava, miniature Grand Canyona (ZDA), palme, kamele, Kibuci, Masada, … Ja, veliko zanimivosti za en dan. Zvečer pa slovo od novih prijateljev, zaprtje tekmovanja. Brez presežnikov … Županu ameriškega Lake Placida smo izročili gorjanski zvonček in nekaj informacij o “mestu” Gorje, ki ga bo v naslednjih petih mesecih spominjal na skorajšnji prihod 19 oseb na zimske igre ICG v olimpijsko mesto (6. – 11. 1. 2019). Še zadnji pozdrav iz Svete dežele.

Sreda, 1. 8. 2018: za nami je zelo naporen dan, za Ožbetom Mulejem pa še težji, saj je edini še tudi tekmoval. V A-finalu najboljše 12-terice na 1500 m je uprizoril nepričakovano silovit finiš in se iz že izgubljene situacije “vrnil”, prehitel dva tekmovalca in osvojil spoštovanja vredno 10. mesto s časom 4:57.56 (naša štiri dosedanja A-finala: 5., 7., 10., 12. mesto). Že komaj čakamo Ufo 2019, … Dopoldne smo obiskali staro mesto. Dobrodušen župnik nam je temeljito razkazal najpomembnejše postaje Kristusovega trpljenja. Pot po 14 točkah križevega pota na “Via Dolorosa” do Kristusove grobnice je bila za nas naporna tudi brez križa … Zaradi tega se sicer nismo zatekli k Zidu objokovanja. Kupola na skali in Mošeja Al-Aksa sta bili zaradi molitve žal zaprti. Vzpon na Oljsko goro v vročini ni bila lahka naloga, razgled pa je poplačal trud. Utrujenost smo pregnali s popoldanskim kopanjem v bazenu. Jutri pa nas čaka morda krona turističnih zanimivosti, kopanje v Mrtvem morju. Pozdrav v Gorje od vseh nas tu v Jerusalemu!

Torek, 31. 7. 2018: prvi tekmovalni dan je uspešno za nami. Otroci so se pogumno zoperstavili odličnim atletom iz drugih mest in vročini. Ne pozabimo, da so zimski športniki, … Spet se je potrdilo pravilo, če si v Sloveniji najboljši, lahko na igrah ICG konkuriraš za medaljo, kar je naloga te generacije do naslednjih iger v ruski Ufi, 9. – 13. 7. 2019, … Ožbe Mulej na 1500 m je Ekipi Gorij zagotovil A-finale (jutri ob 19.55) z rezultatom 4:55.27. S tem je ohranil našo tradicijo, vsaj eno A-finale na vseh treh dosedanjih letnih igrah ICG. Popoldne pa je Tinkara Zalokar nastopila v A-finalu suvanja krogle (žal prijavljenih zgolj 8 tekmovalk) in je osvojila končno 7. mesto z dosežkom 8,54 m. Iskrene čestitke vsem, ponosni smo na vas! Med dopoldanskim in popoldanskim tekmovanjem smo se poklonili milijonom Židovskih in tudi drugim žrtvam 2. svetovne vojne v muzeju holokavsta Yad Vashem. Bilo je tako grozljivo kot v poljskem Oswiecimu, ki smo ga obiskali lani na poti na igre ICG v Kaunas. Naj se nikoli ne ponovi, … Kljub utrujenosti celega dne smo se zvečer s stadiona sprehodili do “Kneseta” in židovskega pokopališča. Jutri tekmuje le Ožbe (zvečer), zato gremo dopoldne v zgodovinski časovni stroj, stari del Jerusalema. Zagotovo bodo jutrišnje slike zanimive, zato nas spremljajte še naprej. V imenu celotne Ekipe, hvala Vam za podporo, naši zvesti navijači! Pozdravček.

Ponedeljek, 30. 7. 2018: za nami je že prvi dan tekmovanja. Danes je bil sicer le uradni trening, jutri pa gredo Gorjanci zares v “areno”. Stadion ni pokrit, zato je vročina še bolj neusmiljena. Otroci so odlično razpoloženi. Ogled izraelskega parlamenta “Kneset-a” (večkrat geslo v naših križankah) je bil že dolgoletna želja pisca tega besedila, nenavadna pa je bila molitev, ločena po spolu, na bližnjem judovskem pokopališču. Sprejem pri županu Jerusalema, g. Niru Barkatu, izročitev uradnega darila Ekipe Občine Gorje in izrečena hvaležnost gostiteljem za gostoljubje in izpeljavo iger, je stalnica ICG tekmovanj. Iz balkona občinske stavbe je lep razgled na Kupolo na skali, Oljsko goro  in obzidje starega dela mesta. V sproščenih športnih pogovorih je največ “slave” požel predstavnik hrvaškega Osijeka … Kaj pravite, zakaj? Pred vstopom na prizorišče odprtja iger sta stali dve strogi mladi vojakinji in s svojo strogostjo nemudoma zagotovili disciplino vseh prisotnih. Ja, dekleta imajo kar dve leti obveznega služenja vojaškega roka, fantje pa tri. Odprtje je bilo spektakularno in konkurenčno ICG Ufa 2013 in New Taipei 2016. Vrhunsko! Da je ekipa iz majhne vasice Gorje na takem spektaklu, pa nam je lahko vsem v ponos. Vsem se opravičujemo za zamudo z javljanjem iz Jerusalema zaradi obnovitvenih del Arnesa. “Shalom” od vseh članov Ekipe.

Gorjanci ponovno odhajajo na vzhod, tokrat v Jerusalem, pa ne v tistega na štajerskem, ampak v “originalnega” izraelskega, izvor treh svetovnih religij (Katoliške, Pravoslavne, Muslimanske). Ja, Jerusalem ima izjemno zgodovino, … Ekipa Občine Gorje, smučarji tekači(ce) ŠD Gorje, bodo v Izraelu, tako kot že 2016 v Novem Tajpeju in 2017 v Kaunasu, nastopili v atletiki. Potniki so: Tjaša Skubin, Tinkara Zalokar, Zala Repe, Ožbe Mulej, Aljaž Šoklič, Jure Šoklič, Domen Gomilar. V katerih disciplinah bodo nastopili, trenutno še ne vemo. Možnosti so: 1500 m F, 800 m D, 400 m, 100 m, višina, daljina, krogla, 4 x 100 m. Spremljajoči odrasli bodo Maja Prešeren Kristan, Nina Čuk, David Možina in Nenad Pilipovič. Ob največjem svetovnem otroškem tekmovanju bo zagotovo zanimivo plavati v Mrtvem morju, kjer te zelo slana voda drži na površini in ne moreš potoniti, ogled Zidu objokovanja pa je cilj večine turistov. Morda si ogledamo še Bethlehem? Iskrena hvala staršem za zaupanje in finančno podporo projektu, ŠD Gorje in vsem, ki ustvarjate to športno pravljico (arhiv ISF in ICG športnih pravljic).

Dostopnost