04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Gorjanci po letu 2011 in istih igrah v kanadski Kelowni ponovno odhajajo čez “lužo”, tokrat v Lake Placid v ZDA. Mesto je pomembno tudi v zgodovini Gorjanskega vrhunskega športa, saj je tam na Olimpijskih igrah leta 1980 nastopil biatlonec Marjan Burgar. Ekipa Občine Gorje, smučarji tekači(ce) ŠD Gorje in TSK Bled ter drsalka DK Jesenice bodo nastopali kar v treh športih: smučarskem teku, biatlonu in umetnostnem drsanju. Ja, ob 2900 prebivalcih kar neverjetna situacija, 11 otrok v treh športih … Gorje, velesila zimskih športov, … Bralci kaj pravite na to? Potniki so: Tjaša Skubin, Tinkara Zalokar, Zala Repe, Mina Repe, Ožbe Mulej, Aljaž Šoklič, Jure Šoklič, Domen Gomilar, Luka Košir, Jakob Poklukar in drsalka Pia Šmid. Spremljajoči odrasli bodo Maja Prešeren Kristan, Kaja Otovič, Grega Repe, Miha Vindišar in Nenad Pilipovič. Ob največjem svetovnem zimskem otroškem tekmovanju bo zagotovo zanimivo na poti v Lake Placid doživeti New York. Iskrena hvala staršem za zaupanje in finančno podporo projektu, Občini Gorje, GG Bled, Zavodu za šport RS Planica, OŠ Gorje, ŠD Gorje, TSK Bled, DK Jesenice in vsem, ki ustvarjate to športno pravljico (arhiv ISF in ICG športnih pravljic).

ICG Lake Placid, ZDA, 6. – 11. 1. 2019     Razpis     Tehnična navodila     Urnik tekmovanj     Prizorišča vseh tekmovanj (8 športov)     ICG     Trenutni čas v Lake Placidu (SLO čas – 6 ur)     Vremenska napoved za Lake Placid     Spremljajte naš let (tukaj vpišite relacijo, da boste lažje našli naše letalo)     Navijači nas boste lahko poklicali po Skaypu. Z veseljem se Vam oglasimo takoj ko bomo imeli čas in dostop do interneta. Vaš kontakt pošljite na Skype naslov: nenad.pilipovic5

31. 1. 2019 smo imeli za zaključek projekta “likof”, družina Šmid nas je gostila v odlični pizzeriji Betlehem. Predsednik DK Jesenice, g. Bogdan Avpič pa nam je daroval odlično torto slaščičarne Metuljček na Jesenicah. ISKRENA HVALA VSEM!

Vsi naši rezultati:

  1. smučarski tek: distanca (klasika) F     distanca (klasika) D      šprint (drsalno) F     šprint (drsalno) D     štafeta (drsalno) F+D
  2. biatlon: distanca FD     šprint FD     štafeta F+D
  3. umetnostno drsanje: deklice

Vsi udeleženci smo prejeli tudi diplomo s podpisom predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), g. Thomasa Bacha:

Četrtek, 10. 1. 2019, 13.00 = 19.00 (10. 1. 2019) SLO čas: za nami je še zadnji tekmovalni dan namenjen mešanim štafetam v smučarskem teku in biatlonu. Ekipe so organizatorji izžrebali izmed vseh prisotnih tekmoval(k)cev. Ta način je lepa priložnost tudi za nekoliko slabše tekmovalce, če jim žreb nameni kakšnega odličnega sotekmovalca, da osvojijo medaljo. Naše današnje medalje: 1. Jure Šoklič v smučarskem teku, 2. Luka Košir in 3. Zala Repe v biatlonu. Skupna bera je tako “srečnih” 13 medalj (6 Z, 4 S, 3 B). Izboljšan naš dosežek iz naših prvih zimskih iger ICG v kanadski Kelowni 2011. Skupna bera vseh medalj na naših dosedanjih zimskih igrah ICG (Kelowna 2011, Ufa 2013, Innsbruck 2016, Lake Placid 2019) = 16 Z, 13 S, 6 B = 35 medalj. V revijalnem ekipnem drsalnem nastopu pa je Pia Šmid s svojimi sedmimi sodrsalkami premagala ostali dve ekipi! Zvečer nas čaka še zaključek iger, jutri pa nazaj v New York in z letališča Newark proti Zurichu, ki si ga bomo na kratko ogledali. Vodja delegacije Ekipe Občine Gorje, Nenad Pilipovič, se iskreno zahvaljujem za velik privilegij, da sem lahko vodil tako fantastično ekipo. Velika, velika hvala vsem, ki ste omogočili športno pravljico ICG Lake Placid 2019. Še zadnji pozdravček iz olimpijskega mesta Lake Placid od celotne Ekipe.

Sreda, 9. 1. 2019, popoldne, 16.45 = 22.45 (9. 1. 2019) SLO čas: biatlonske medalje, šprinti : 1. Zala Repe in Luka Košir!!!

Sreda, 9. 1. 2019, dopoldne, 14.30 = 20.30 (8. 1. 2019) SLO čas: smučarsko tekaške medalje, skating, šprinti : 1. Ožbe Mulej, 2. Tjaša Skubin in Jure Šoklič!!!

Bravo Pia, spet odličen nastop!!!

Torek, 8. 1. 2019, popoldne, 15.00 = 21.00 (8. 1. 2019) SLO čas: biatlonske medalje: 1. Zala Repe in Domen Gomilar, 3. Tinkara Zalokar in Luka Košir!!! Podeljevalca Tim Burke (drugi z leve), nekdanji biatlonec in Torsten Rasch (prvi z desne), predsednik ICG.

Odličen drsalni nastop Pie Šmid!!! 

Torek, 8. 1. 2019, 9.50 = 15.50 (8. 1. 2019) SLO čas: PRVA MEDALJA za Gorje!!! Jure Šoklič SREBRO v “klasiki”!!!

Ponedeljek, 7. 1. 2019, 23.45 = 5.45 (8. 1. 2019) SLO čas: uradni trening je za nami, jutri pa že gre zares! Preizkusili smo oba prizorišča, smučarsko-tekaško in biatlonsko, Pia Šmid pa drsališče OI 1932. Odprtje je bilo v večji dvorani OI 1980, kjer se je zgodil hokejski čudež, ko je takrat “nepremagljivo” hokejsko reprezentanco Sovjetske zveze za zlato medaljo premagala golobrada ekipa ZDA s 4:3. Na večernem odprtju smo kar nekajkrat v programu slišali, da tega dogodka Američani ne bodo nikoli pozabili. V hokeju so sicer daleč od stare slave, na OI v PyeongChangu 2018 jih je premagala Slovenija z našim, Gorjanskim “Kopijem”, Jurijem Repetom, … Odprtje ni bilo nikakršen presežek, ni pa bilo slabo. Povprečje. Spet pa smo bili izjemno ponosni, da je napis Gorje med mnogo večjimi mesti Sveta! Predstavnica Občine Gorje, ga. Maja Prešeren Kristan je županu Lake Placida, g. Craig-u Randall-u na županovem sprejemu za prisotne ekipe izročila uradno darilo, gorjanske zvončke in knjigo o Sloveniji. Verjamemo, da bodo Gorje in Slovenijo v naslednjih dneh v rezultatskem smislu zelo dobro spoznali, … Ja, pa še sveža novica iz omenjenega sprejema, naslednje zimske igre ICG bodo 2022 v korejskem olimpijskem prizorišču. Gorjanski nadobudneži 2007, 2008 in 2009, kaj še čakate? Vabljeni na trening v ŠD Gorje! Jutri pa se Vam oglasimo takoj po Gorjanskem jurišu, … Pozdravček vsem od nabrušene Ekipe Gorij.

Nedelja, 6. 1. 2019, 23.00 = 5.00 (7. 1. 2019) SLO čas: varno smo prispeli v Lake Placid, kjer je prava zimska pravljica, mnogo snega, zamrznjeno jezero, primerno za sprehod in drsanje, še vedno so postavljeni novoletni okraski, prelepe hiše in hoteli, … Skratka, zimski športni center svetovnega ranga. Ni slučajno, da so že dvakrat (1932, 1980) organizirali zimske OI. Mesto z vsega 5000 prebivalci … Kombija sta odlična, skoraj že majhna avtobusa z 12 in 15 sedeži in dovolj prostorna za 20 oseb in goro prtljage. Ja, voziti ju po NY je bila zanimiva izkušnja, ki se nam ne zgodi velikokrat v življenju. Brez “Garmina”, nemogoče, … Na poti smo si v snežnem metežu (čez 5 minut pa v soncu) ogledali prizorišče legendarnega koncerta Woodstock 1969. Neverjetno, avgusta že praznuje Abrahama, … Jutri pa usmerjamo našo pozornost v tekmovanje, opravili bomo uradni trening in kopico drugih obveznosti. Vsi že komaj čakamo, … Pozdrav v Gorje iz olimpijskega mesta.

Sobota, 5. 1. 2019, 23.00 = 5.00 (6. 1. 2019) SLO čas: današnji dan je žal krojilo “aprilsko” deževje, … Popotovanje med znamenitostmi NY smo pričeli pred vhodom v hotel Dakota, kjer je neuravnovešeni morilec 8. 12. 1980 žal uspešno izvedel atentat na Johna Lennona, člana skupine The Beatles in legendo svetovne glasbe. Še enkrat smo se mu priklonili na Strawberry Fields v Centralnem parku, kjer smo iskali tudi kadre legendarnega filma Sam doma. Največja železniška postaja na svetu po številu platform, Grand Central in Rockefellerjev Center sta svetovni turistični zanimivosti. Soglasno smo se odločili, da se na Empire State Building ne povzpnemo. Mar iz Ljubljane uvažajo meglo? V Medison Square Gardnu danes žal ne bo nastopil Luka Dončič, ki je neprestano na tukajšnjih televizijah. Ali se sploh zavedamo, kaj pomeni v ameriški in svetovni košarki? V znameniti dvorani, kjer občasno igra Anže Kopitar, je bil danes nastop jezdecev na podivjanih bikih, … Ja, v Ameriki je prav vse mogoče, … Zvečer smo bili v hostlu zelo veseli obiska Gorjanke, ge. Anite Jan, ki že 5 let živi in dela tu. Jutri pa odhajamo v naše “agregatno stanje”, v zimski Lake Placid. Se od tam oglasimo. Pozdravi od vseh!

Sobota, 5. 1. 2019, 1.00 = 7.00 SLO čas: petek je bil poln doživetij, zato zelo težko z izborom sploh zmanjšamo število slik za spletno stran. Jih bo pač več kot običajno, … Stolp Svobode (Freedom Tower) in spominski center 9/11 (2001 porušena WTC dvojčka), vzpon na piedistal Kipa Svobode in zbirni center za prišleke v Ameriko v preteklosti Ellis Island, bik, borza in Trumpova stolpnica na Wall Streatu in za piko na i Times Square, … Ali bo za jutri zmanjkalo atrakcij? Ni skrbi, … Namesto obilice besedila naj tokrat “govorijo” spodnje slike. Pozdravček!

 

Petek, 4. 1. 2019, 7.15 = 13.15 SLO čas: Najprej opravičilo, da se tako dolgo nismo oglasili. Dan je bil izjemno dolg, utrujenost od potovanja velika, internet v sobi v hostlu zelo nestanoviten, … Sedaj je bolje tu v avli. Ja, uspešno smo dopotovali v 8,6 milijonsko človeško “mravljišče” New York. Stresno je bilo opraviti vse varnostne kontrole na letališčih, pisanje formularjev, vnašanje podatkov v angleščini (otroci, učite se tuje jezike!) v elektronske naprave, kupovanje 20 metro kart, … Pot iz letališča JFK z metrojem in kopico prtljage je bila zanimiva in poučna (npr., kako zbasati v metro 20 oseb, kopico prtljage in dve vreči smuči in palic, ko je metro že precej poln, … Gremo, ruši, …). Ja, bili smo izredno zanimivi za domačine, dokaj neobičajne za New York pa so predvsem vreče za smuči … Na kratkem večernem sprehodu v okolici hostla, pa smo seveda, z zelenimi slovenskimi barvami bund, vzbudili pozornost domačina, čigar soproga je iz Medvod, otroci pa so bili rojeni v Kranju, … Svet je res majhen, … Opravili smo tudi “najpomembnejšo” popotniško nalogo, v okolici našega hostla smo našli kopico dobrih in poceni možnosti prehrane. Sedaj pa se odpravljamo na ogled Kipa Svobode (ob 12.00 = 18.00 SLO čas). Pozdrav iz velikega jabolka (Big Apple) od številčnih Gorjancev.

Četrtek, 3. 1. 2019: ob 6.36 že čakamo na polet iz Benetk na Dunaj. Kopico prtljage smo uspešno oddali. V veliko veselje nam je, da sta zraven brezplačno tudi dve vreči tekaških smuči in palic. Prihranek je dovolj za štartnino za naslednje tekmovanje, … Pozdrav vsem v Gorje od številčne Gorjanske ekipe.

Fantastična Ekipa ICG Lake Placid 2019 je v soboto, 1. 12. 2018 posadila novih 1800 drevesc za g. Antona Poklukarja-Šobrlo (HVALA za ponujeno delo). Res ste neverjetni!!!

V Lake Placidu pa so že zasuti s svežim snegom, … Tudi odhod tja, 3. 1. 2019 se ekspresno bliža, …

Projekt ICG Lake Placid je že postal legendaren, saj smo doslej največkrat delali: organizacija ŠPM 2017 in 2018, sadnja dreves na Pokljuki, 5. 6., 9. 6., 10. 6., 13. 6., 14. 6., postavljanje količkov 29. 9., barvanje drevesc 21. 10. in grabljenje listja na Grajskem kopališču na Bledu, 17. 11. Hvala ravnateljici, ge. Mojci Brejc, da nas je obiskala in nam darovala nekaj čokoladne energije za delo. Iskrena hvala Zavodu za šport RS Planica (g. Gabrijel Gros, g. Gašper Plestenjak), GG Bled (g. Marko Matjašec, g. Franci Pogačnik, g. Damjan Korošec) in Infrastrukturi Bled (g. mag. Janez Resman, ga. Nevenka Jalen), da so nam omogočili delo in najboljši možni “team-building”. Čaka nas še sadnja 1800 drevesc za g. Antona Poklukarja-Šobrlo, upamo, da nam vreme to dovoli v decembru in organizacija ŠPM na Rudnem polju, 19. 1. 2019. Ja, tako se bo nabralo kar ducat delovnih dni. Pa naj še kdo trdi, da se otrokom ne ljubi delati, … Iskrene čestitke, Ekipa ICG Lake Placid 2019, IZVRSTNI STE!!!     Video

Tradicija je, da se vsak ISF ali ICG projekt začne vzgojno za otroke-potnike s skupno delovno akcijo otrok, staršev, učiteljev in trenerjev. V juniju smo v 12 dneh opravili izjemno delo, na planini Javornik na Pokljuki smo posadili 2700 (in toliko količkov) mladih drevesc in pogozdili precejšnjo poseko, ki jo je zakrivilo vreme. Kapa dol otrokom, resnično so garali!!! Premagali smo tudi vročino, skalovit teren in nenavadno veliko popoldanskih neviht. Iskrena hvala GG Bled za ponujeno delo in zaslužek za stroške projekta. Jeseni ta ista drevesca še obarvamo. Morda smo za nagrado za veliki trud pri delovni akciji in pravilen pristop v skladu s sloganom Župana Občine Gorje, g. Petra Torkarja, “Stopimo skupaj”, pri podjetju Odklop kupili povratno letalsko karto Benetke-Dunaj-New York-Zurich-Benetke za neverjetnih 369 evrov!!!     Video

Dostopnost