04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Grafika. Beseda, ob kateri danes večina ljudi najprej pomisli na računalniško ali pa na tisto na pametnem telefonu, potem šele na ves tisk, nekje pri koncu mogoče na umetniško.

Častni gost Bienala otroške grafike v Žalcu, akademski slikar in grafik Arjan Pregl, je v svojem nagovoru na slavnostni otvoritvi razstave in podelitvi priznanj na zanimiv način primerjal srednjeveški lesorez s Facebookom in TikTokom danes. Namen vseh treh je bil (in je) zelo podoben–pošiljanje podob čim širši publiki naenkrat! Danes ima umetniška grafika seveda precej globlji pomen.

Preteklo šolsko leto smo pri pouku likovne umetnosti grafiki namenili veliko pozornosti. Pri rednem pouku in pri izbirnih predmetih smo odkrivali možnosti, ki jih ponuja to likovno področje. Nastalo je veliko kvalitetnih izdelkov, zato odločitev za sodelovanje na najuglednejšem državnem likovnem natečaju s področja grafike ni bila težka.

Kljub vsemu so nas rezultati natečaja prijetno presenetili. Med več kot 1400 prispelimi grafičnimi listi je strokovna žirija izbrala le 10 zlatih ter 34 srebrnih priznanj. Tudi uvrstitev med 330 preostalih razstavljenih del, ki so bila vrednotena z bronastimi priznanji, ni bila samoumevna.

In uspehi učencev OŠ Gorje?  Nejc Poklukar iz 6. razreda je s svojim grafičnim listom osvojil zlato, Eva Polajnar iz 6. in Pia Pečar iz 9. razreda pa srebrno priznanje. Bronasto priznanje so dobili Judita Kikelj in Luka Jacob Whitfield iz 6. ter Jan Maj Novak, Luka Por, Hana Al Yamda, Peter Rozman, Nejc Zalokar in Rebeka Zupan Zagorc iz devetega razreda. Čestitke vsem mladim umetnikom za izjemen uspeh in širjenje dobrega glasu OŠ Gorje na največji razstavi otroške grafike v Sloveniji.

Primož Poklukar, učitelj likovne umetnosti, OŠ Gorje

Dostopnost