04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

2014-10-14 10.52.4414. oktobra 2014 je bil za otroke iz skupine Veverice in Pikapolonice poseben dan, saj so se z lojtrniki odpravili v vas po star papir. Našemu povabilu sta se z veseljem odzvala Lenart Papler in Franci Černe, ki sta vpregla konje v lojtrnike. Otroci so se z velikim navdušenjem skobacali na vozova in prvi so šli na pot otroci iz skupine Pikapolonice. Bernarda Poklukar, pobudnica akcije Zbiranja papirja od vrat do vrat pa je dejala, da jo je ponoči, ko je deževalo, skrbelo, kakšno vreme je na vrsti naslednji dan. Vsi smo si želeli sonca In res nas je prijetno grelo vso pot.

Zapeljali smo se do Dolgega Brda, pri trgovini Mercator, kjer so imeli pripravljen karton. Na Zgvavenci nam je gospod Jože Kozelj odstopil nekaj papirja, ki ga zbira za gasilce, kup papirja nas je čakal na Višelnici in pri Martinežu, kjer smo se ustavili. Do sem so otroci iz skupine Veverice prišli peš, od tu pa so se peš podali v vrtec otroci iz skupine Pikapolonice, ki so vso pot veseli preždeli na lojtrnikih.

Bernarda Poklukar, Mina Čataković, Marija Poklukar, Anamarija Habjan in Alexander Mincu so otroke in spremljevalce pogostili s pijačo, sadjem in malimi prigrizki. Ko smo se odpočili, so otroci iz skupine Veverice prinesli papir na voz in se odpeljali do trgovine Mercator pri Černetu, kjer je Janez Poklukar papir naložil v svoj avto, da ne bi konja imela pretežko breme. Kupi papirja so nas čakali na večih koncih v naselju Sp. Gorje. Tu se je akciji pridružil tudi Hišnik Marko, ki je pripeljal Luka Por in Barbaro, ki je to dopoldne nadomestila njegovo spremljevalko. Alenka ga je previdno sprejela v naročje in že je naša karavana krenila dalje, se ustavila pri Peku in Politneku, kjer je bilo na obeh krajih veliko papirja. Še dobro, da smo imeli kombi. Na križišču v vasi pa nas je z avtom, polnim papirja čakala Bernardina teta Metka, ki je iz Kranja pripeljala težak tovor. Kamor si pogledal v avto, povsod je bil na debelo naložen papir. Konja sta od tu odpeljala po poljski poti za Gorjanski dom, avtomobili pa mimo Kamneka, kjer sta Janez in Marko v kombi naložila še zadnji kup papirja, od tu pa za Gorjanski dom. Tu so otroci ves papir znosili v kontejner. Pri tem se jim je zelo mudilo. Hitro so prinesli v kontejner, da so lahko šli potem po nov sveženj in tako do zadnjega.

Preživeli smo lepo in bogato dopoldne, ki je bilo poleg tega tudi poučno in koristno. Med potjo smo opazovali čudovito pokrajino, podrobneje spoznavali posamezne predele Gorij, Višelnice in Sp. Gorij, se z otroki pogovarjali o prijaznosti ljudi, ki so zbirali papir in jih navdušili za delo.

Napolnili smo tretjino kontejnerja. V preteklih letih smo denar od zbranega papirja porabili za doplačilo tečaja plavanja, za dopolnitev vodnega kotička na igrišču, za gozdno hišico, ki še vedno čaka postavitve. V bodoče pa ga bomo porabili za izvedbo nadstandardnih dejavnosti, kot so doplačilo stroškov za tečaje, igrače, predstave, igralnih kotičkov na prostem…

Zaposleni iz vrtca se iskreno zahvaljujemo vsem iz našega kraja, ki so pripravili papir, še posebej pa pobudnikoma za akcijo Bernardi in Janezu Poklukar. Hvala tudi gospe Metki iz Kranja. Velika hvala tudi Lenartu in Franciju in Pijinemu očku, ki nas je ves čas spremljal, in bil v pravem času na pravem mestu.     

Dostopnost