04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

PoIMG 6504dobno kot v preteklih letih bomo na vseh šolah in vrtcih v Sloveniji našim otrokom ponudili tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Tako bomo podprli dan slovenske hrane, ki ga je 11. 10. 2012 razglasila Vlada Republike Slovenije. Tudi na naši šoli in v vrtcu bomo v petek, 16. 11. 2013, malicali črn kruh, med, maslo, mleko in jabolko.

Ker želimo, da bi bili vsi otroci deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, ga bomo v vrtcu izvedli ob 8.30 uri, malico pa bodo otroci pojedli v dopoldanskem času ali po počitku, odvisno od aktivnosti in potreb otrok v posameznih skupinah.

Posebno pozornost smo namenili izboru in nakupu visoko kakovostnih pridelanih in predelanih živil. Ponujena živila so domača in iz lokalnega okolja. Tako bomo:

  • pili gorjansko mleko kmetije Čop iz Spodnjih Gorij,
  • domači čebelarji nam bodo zagotovili med,
  • maslo nam bosta pripravili ga. Katarina Zupan iz Radovne in ga. Monika Ravnik iz Bohinja,
  • kruh bodo spekle pridne roke ge. Andrejke Razinger z Blejske Dobrave,
  • jabolka bomo dobili iz sadovnjaka Resje.

Obiskali nas bodo čebelarji, ki bodo povedali nekaj o medu ter življenju čebel. Ana Rimahazi pa bo otrokom predstavila hrano ter delo in življenje na kmetiji.

Na šoli in v vrtcu bomo v tem tednu pri kosilu spoznavali okuse drugih narodov. Na meniju bodo tipično kitajsko, italijansko, avstrijsko in mehiško kosilo. Teden pa bomo zaključili s slovensko (prekmursko) kuhinjo.

Tradicionalni slovenski zajtrk bo kamenček v mozaiku krepitve zavesti o pomenu lokalno pridelane hrane, izboljševanju odnosa do hrane, varovanja okolja in zdravja populacije.

Zapisala:

Asja Sodja, vodja šolske prehrane

 

Dostopnost