Podobno kot v preteklih letih bomo na vseh šolah in vrtcih v Sloveniji našim otrokom ponudili tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Tako bomo podprli dan slovenske hrane, ki ga je 11. 10. 2012 razglasila Vlada Republike Slovenije. Tudi na naši šoli in v vrtcu bomo v petek, 16. 11. 2013, malicali črn kruh, med, maslo, mleko in jabolko.
Ker želimo, da bi bili vsi otroci deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, ga bomo v vrtcu izvedli ob 8.30 uri, malico pa bodo otroci pojedli v dopoldanskem času ali po počitku, odvisno od aktivnosti in potreb otrok v posameznih skupinah.
Posebno pozornost smo namenili izboru in nakupu visoko kakovostnih pridelanih in predelanih živil. Ponujena živila so domača in iz lokalnega okolja. Tako bomo:
- pili gorjansko mleko kmetije Čop iz Spodnjih Gorij,
- domači čebelarji nam bodo zagotovili med,
- maslo nam bosta pripravili ga. Katarina Zupan iz Radovne in ga. Monika Ravnik iz Bohinja,
- kruh bodo spekle pridne roke ge. Andrejke Razinger z Blejske Dobrave,
- jabolka bomo dobili iz sadovnjaka Resje.
Obiskali nas bodo čebelarji, ki bodo povedali nekaj o medu ter življenju čebel. Ana Rimahazi pa bo otrokom predstavila hrano ter delo in življenje na kmetiji.
Na šoli in v vrtcu bomo v tem tednu pri kosilu spoznavali okuse drugih narodov. Na meniju bodo tipično kitajsko, italijansko, avstrijsko in mehiško kosilo. Teden pa bomo zaključili s slovensko (prekmursko) kuhinjo.
Tradicionalni slovenski zajtrk bo kamenček v mozaiku krepitve zavesti o pomenu lokalno pridelane hrane, izboljševanju odnosa do hrane, varovanja okolja in zdravja populacije.
Zapisala:
Asja Sodja, vodja šolske prehrane