04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK NA OŠ GORJE

V petek, 18. 11. 2016, smo na šoli začeli nekoliko drugače kot po navadi – bolj zgodaj – pa še z zajtrkom smo si  postregli. In to že šesto leto zapored. 

Zakaj zajtrk? Verjetno ste že slišali za pregovor: »Po jutru se dan pozna!« Zajtrk je prvi glavni obrok dneva, ki nas napolni s potrebnimi hranilnimi snovmi in energijo za naše delo.

Projekt je začel nastajati pred desetimi leti na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Leta 2012 je vlada Republike Slovenije razglasila vsak tretji petek v novembru za dan slovenske hrane. V šolah ta dan pripravimo Tradicionalni slovenski zajtrk. Pobudi se je pridružilo več ministrstev ter mnoge druge organizacije s področja kmetijstva, živilske industrije, zdravstva in šolstva.
Tako imamo na vseh šolah in vrtcih v Sloveniji danes za zajtrk na mizi kruh, maslo, med, mleko in jabolko – vse slovenskega porekla.
Zavedati se moramo, da hrana ne zraste na policah v trgovini, kjer jo po navadi kupimo. Priskrbijo nam jo pridne roke kmetov, ki pridelujejo različna žita, ki so osnovna sestavina kruha. Naš kruh je zamesila in spekla Andrejka Razinger z Blejske Dobrave. Dan zelo zgodaj pričnejo tudi živinorejci, ki najprej poskrbijo za krave, ki nam dajejo sveže mleko. Mleko je podarila družina Čop iz kmetije Pr’ Jerič v Spodnjih Gorjah. Mleko pa lahko tudi predelajo v različne mlečne izdelke (npr. maslo). Domače maslo je izdelala Katarina Zupan iz Radovne. Sladki med pa je delo marljivih čebel. Čebele so pomembne opraševalke rastlin. Neumorno letajo iz cveta na cvet ter iščejo medičino, ki ji dodajo nekatere izločke in jih predelajo z določenimi lastnimi snovmi, ga shranijo, posušijo in pustijo dozoreti v satju. Pomembno vlogo pri vsem skupaj pa ima s svojim znanjem in delom tudi čebelar. Jože Bernik ima s čebelami veliko izkušenj. Slastna, rdeča jabolka, ki so na vaših mizah so zrasla in dozorela v sadovnjaku Resje. Poudariti velja predvsem to, da je vsa ta hrana sveža, saj ni prepotovala na stotine kilometrov daleč, ampak je pridelana zelo blizu naših domov, zato je tudi okusnejša in bolj bogata z  vitamini.

Dan smo nadaljevali s pesmijo, saj smo ustvarili najštevilčnejši pevski zbor v zgodovini šole. Slakovo pesem Čebelar nas je v šolski avli ob spremljavi šolskega ansambla (Martin Knafelj in Nik Papler – harmonika, Matic Jan – klarinet in Vid Kikelj – trobenta) pod taktirko učiteljice Janje Geltar prepevalo preko 230 grl. Nato so sledile še druge aktivnosti, povezane s hrano (pogovor o tem, kaj jedo za zajtrk drugod po svetu, o manirah pri jedi in o zdravi prehrani, obisk kmetije Pr’ Jerič, predavanje čebelarja Jožeta Bernika, predavanje o žitih Tatjane Grilc iz KGZ Lesce, ogled videofilma o življenju čebel ter ulomkih in Tradicionalnem slovenskem zajtrku). Obiskala sta nas tudi župan občine Gorje Peter Torkar in generalna direktorica direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tadeja Kvas Majer.
Želimo si, da bi tudi druge dni v letu zjutraj čim večkrat zajtrkovali!

Asja Sodja, vodja šolske prehrane na OŠ Gorje

Poglej tudi tukaj

Dostopnost