04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Četrtek, 8. 3. 2018: Danes smo pa spali, do 7h in čez. Pospravili smo sobe in odhiteli na zajtrk. Pohod na Pristavo nam je ob pogovoru hitro minil. Tam smo si najprej kar s smučmi ogledali Zoisov park na Pristavi. Izvedeli smo, da je park osnoval Karl Zois, brat Žiga Zoisa. V parku so različne drevesne vrste – duglazija, divja češnja, čuga in velike debele večdebelne smreke. Nato smo se nekateri spuščali s smučmi po klancu. Naredili smo tudi skok. Uživali smo. Drugi pa smo imeli zabavne štafetne igre. Boljši so po malici odšli do doma čez planjave in skozi gozd. Pot je bila naporna. Po kosilu smo malo počivali. Popoldanski del se je začel s pohodom do izvira potoka Javornik. Kasneje smo si ogledali film o nastanku Alp in gora ter barvali naše odlitke trilobitov. Zvečer je zabavni večer, kjer se bodo predstavile sobe. Tudi ples bo.

Sreda, 7. 3. 2018: Tudi danes smo se prebudili v belo, niti ne hladno jutro. Peš smo odšli na Pristavo. Se preobuli in oblekli v smučarke obleke. Ogreli smo se z igrami, lovljenjem in žoganjem. Po skupinah smo vadili osnovne elemente teka. Zdaj znamo že dvotaktni diagonalni korak, soročni odriv, smuk preža in nekateri že tudi korak s soročnim odrivom. Učenci so že zelo spretni, vzponi in spusti niso več težava. Radi delajo v paru, tečejo štafetne igre in skačejo čez male skoke. Popoldne smo se dričali po snegu, gradili in oblikovali snežakam ter se učili priprave in kurjenja ognja v naravi. Sledila je še shema šolskega sadja, kjer smo pomagali kuharju narediti jabolčni zavitek, ki bo za sladico po večerji. Zvečer imamo še kviz iz matematičnih ugank in družabni večer.

Torek, 6. 3. 2018: Zbudili smo se v lepo zimsko jutro. Ponoči je napadlo 20 cm novega snega. Jupi. Po slastnem zajtrku smo se obleki in obuli, si nadeli gamaše in odšli na Pristavo. Upravnik Tomaž nam je tja pripeljal smuči, palice in tekaške čevlje. Hitro smo se opremili in se zapodili na sneg. Na travniku za Pristavo so potegnili proge. Najprej smo se ogreli, se igrali Črnega moža in rokomet. Razdeli smo se v skupine po 10 in vadili tehniko klasičnega teka na smučeh. Naredili smo veliko vaj, vadili tek brez palic, tekmovali v paru in odtekli najdaljši krog na travniku. Nekateri so odšli čez »drn in strn« do doma Trilobit. Kosilo je bilo dobro. Kratek počitek in že smo zunaj v bližini doma oblikovali pokrajino iz snega (gore, hribe, doline, ravnine…). Popoldne smo si ogledali staro HE, poizkusili predmete ali so prevodniki ali ne, se pogovorili o elektromotorjih in o elektriki. Sledila je učna ura o razvoju življenja na Zemlji, o fosilih, o trilobitu. Iz mavca smo izdelali odlitek trilobita. Čaka nas še večerja in nočni pohod. Malo se jasni, a ne popolnoma. Bomo videli zvezde ali ne? Sporočimo.

Ponedeljek, 5. 3. 2018: Srečno smo prispeli v CŠOD dom Trilobit. Dobrodošlico so nam zaželeli gospod Tomaž – vodja doma, učiteljica Irena in še en gospod Tomaž – upravnik. Prtljago smo nesli v sobe in se hitro nastanili. Že dopoldne smo šli na sneg in naredili kratko progo v okolici doma. Prvo privajanje na smuči je bilo zabavno in tudi malo naporno, saj smo padali v celi sneg in se komaj izkobacali ven. Po slastnem kosilu (goveja juha, pečen krompirček, »panirančki« in solata) smo malo počivali. Popoldne sta prišla učiteljica Tina in učitelj Rok, ki sta nas peljala čez »drn in strn« do bližnje jase. Tam smo naredili progo z zavoji čez klance in potok na sosednji breg. Spuščali in skakali smo, da je bilo veselje. Zdaj že znamo vstati iz celega snega, se postaviti v prežo ob spustu in zaviti. Da ne rečem, da se znamo tudi kotaliti po snegu. Po popoldanski malici imamo učenje vozlov in izdelavo reševalnih nosil. Večerja ob 18.30, nato pa še malo pisanja dnevnika in razglednic. Če ne bomo preveč utrujeni si bomo ogledali še zgodovino tekov.

 

Dostopnost