04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Četrtek, 10. 6. 2021: smo že varno doma, vendar Vam dolgujemo še poročilo zadnjega dne ŠN … Tekmovanja za Delfinčke so po novem programu manj kruta, brez plavanja na čas, bolj pomembna je pravilna tehnika in izdihovanje v vodo. Učen(ke)ci so plavali lepo in dosegli kar so sposobni. Seveda so nekateri presenetili (tisti s pravo vizijo, odločnostjo napredovati, brez želje po lahkotnejših bližnjicah, z delavnostjo in notranjo motivacijo …), nekateri pa predvsem sami sebe razočarali … Čestitke vsem za doseženo. Vaterpolo se pri tej generaciji ni najbolje “prijel”. Strunjanske soline so zadnja postaja ŠN pred odhodom domov. Vedno so zanimive in nas navdušijo. Tu tudi svečano podelimo Delfinčke. Hvala otrokom, bili so prijetna skupina (v medsebojni komunikaciji pa tudi mnogo preglasna; učiteljeva navodila ekspresno hitro “izpuhtijo” in jih je nujno ponavljati kot pokvarjena gramofonska plošča – le od kod in kdaj se je prikradel ta “virus”, kdo bi vedel?), odličnemu osebju hotela Belvedere, staršem za zaupanje in podporo in vsem, ki omogočajo izvedbo te ŠN.

Sreda, 9. 6. 2021: kdo bi si mislil … Jutri že gremo domov?! Lepi dogodki še hitreje minejo, mar ne? Po pouku smo oddrveli na plažo na zaključne priprave za jutrišnje “Svetovno plavalno prvenstvo” (berite: tekmovanje za Delfinčke). Obeti so vrhunski, tehnična in kondicijska pripravljenost sta maksimalni. Pri plavanju okoli bližnje zasidrane jadrnice smo posadko hecali, da smo priplavali na piškote … Kmalu se je pojavila škatla “Domačice”, ki so jo otroci snedli v trenutku in to v morju. S plaže nas je hotel pregnati blag in kratkotrajni dež, pa smo ugotovili, da je “armaflex” lahko tudi dežnik … Proti večeru se je nervoza pred “Evrovizijo” (berite: kulturni nastop sostanovalcev po sobah na zaključnem večeru) stopnjevala. Otroci so spoznali, da nastopati ni lahko. Trema je še večja, ko nastopaš pred svojimi bližnjimi. Za zaključek smo najbolj urejenim dekliškim in fantovskim sobam podelili zaslužene sladke nagrade. Tako, sedaj pa naj bo dovolj za danes, hitimo spat, jutri bo dolg in naporen dan … Držite pesti za nas! Zvečer se vidimo … LP iz Belvederja od vseh udeležencev ŠN.

Torek, 8. 6. 2021: izlet z ladjico v Piran je vedno vrhunsko doživetje. Obiskov tega zgodovinskega bisera se verjetno ne moreš naveličati. Njegova lepota je brezčasna. Težko je izraziti z besedami … Slike “povedo” več in bolje. Morda je bilo za nekatere otroke celo bolj pomembno nakupovanje spominkov? Kratka osvežitev v morju po ogledu mesta je prijala, saj nas močno sonce opozarja na prihod poletja. Kar v kopalkah smo “skočili” na ladjico. Kratka vožnja, sidranje v Strunjanskem zalivu in spet smo uživali v skokih v kristalno čisto morje. Nepozabno! Popoldan smo po odplavanih “kilometrih” in dežnim nalivom pokukali tudi pod vodno gladino na Belih skalah. Žalosten prizor, kopica izruvanih in po tleh ležečih leščurjev (enega takega smo pokazali na slikah). Pred večernimi šaljivimi družabnimi igricami smo se slikali s slovensko glasbeno legendo, Janom Plestenjakom in njegovim ansamblom Kvatropirci. Na Belvederju so se ustavili po snemanju videospota za pesem “Zgoraj je nebo“. Lep pozdrav vsem v Gorje! (Opravičujemo se za zamudo (slike), saj so nevihte povzročile težave z internetom v hotelskem naselju.)

Ponedeljek, 7. 6. 2021: dan smo začeli z zelo “trdim orehom” … Pisanje klasičnega pisma domov. Saj veste, da mladina v današnjem času mnogo hitreje napiše SMS ali mail, mar ne? Velika količina plavanja dopoldan v morju na Belih skalah je v primerjavi s tem pravi mačji kašelj. Šele zvečer smo ugotovili, da smo s plaže prinesli tudi nekoliko drugačno barvo kože … Še sreča da so nam popoldanske nevihte in oblaki prihranile opekline. Zaradi nezanesljivega vremena smo zatočišče poiskali kar na bazenu. Nabrani suvenirji na “našem” delu bazena so žal zadoščali kar za celo umetniško razstavo … Zvečer pa smo zganjali pravo romantiko, sončni zahod na Belem križu je bil zagotovo vrhunec pohoda do Strunjana. Komaj že čakamo jutrišnji dopoldanski izlet z ladjico v Piran. Se oglasimo … Mi imamo se fajn in upamo da tudi Vi!

Nedelja, 6. 6. 2021: prvi dan v tej ŠN je vedno zelo doooolg in z veliko različnimi aktivnostmi. Zaradi pandemije trenutno “osamljeni” kraljici, Postojnski jami, smo edini delali družbo in uživali v njenih nepojmljivih naravnih lepotah. Ja, vprašanje kdaj bo možno v jami doživeti spet tak mir brez armade turistov … Žal si letos nismo mogli ogledati njegovo “visočanstvo”, Predjamski grad. Nadomestni program, Expo jama kras, je sicer solidno zapolnil vrzel, nadomestiti pa gradbene mojstrovine Erazma Predjamskega pač ne more. Po jutranjih hudih nevihtah na Primorskem (bujna rast kapnikov v tunelu, glejte tekst in sliko spodaj), nas je Belveder sprejel v čudovitem poletnem vročem vremenu. Tudi flora je trenutno še vsa v zeleni barvi v nasprotju s tradicionalnim jesenskim terminom. Seveda je prijalo odlično kosilo, še boljša večerja in “Bel Vedere” (po italijansko lep razgled). Vmes pa smo na bazenu preverili plavalno in skakalno znanje in spet ugotovili, da je odlično, saj so vsi varni plavalci. Vedno znova smo, za tako stanje, lahko hvaležni za odlično izpeljani plavalni tečaj v 2. razredu pod vodstvom prof. Maje Prešeren. Seveda pa Gorjanski podmladek svoje znanje plavanja rad uri tudi na Gorjam bližnjih plavalnih površinah. Večerni pohod skozi tunel železniške proge Porečanka (italijansko Parenzana) do Izole pa je razkril odlično kondicijsko sposobnost nog in glasilk letošnje generacije. Upamo, da zaspijo in da kakšna brihtna glave ne poizkuša zaspati stoje v sobi (med otroci v ŠN zelo pogost način reševanja spalnih težav ob menjavi postelje …), medtem ko moti spanec celotne sobe … Pravi poletni pozdravček od vseh v Gorje!

OBVESTILO!

Zbor učencev za odhod v šolo v naravi v Izolo bo v nedeljo, 6.6. 2021 ob 6.45 uri  na avtobusni postaji. Odhod bo ob 7.uri.

Učenci naj bodo primerno opremljeni za obisk in ogled Postojnske jame. V nahrbtniku prinesejo malico za en obrok. Oblečejo naj se toplo. Priporočamo vetrovko, kapo ali trak.

Primerna mora biti tudi obutev, saj je v jami vlažno (8º – 10º C).

Povratek bo 10.6. 2021 predvidoma ob 19.uri.

Razredničarki: Petra Lukan in Janja Geltar

Dostopnost