04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Letošnji september nam je ponudil veliko lepih jesenskih dni. Prav tak je bil tudi v sredo, 27. septembra. Učenci 1. triletja smo ga izkoristili za športni dan. Odpravili smo se po Miklavževi poti. Na športni dan sta z nami odšla tudi ga. Petra Frelih in g. Tomaž Bregant. Tomaž nam je na poti povedal veliko zanimivega ter nam s svojim znanjem in čutom do naravne in kulturne dediščine našega kraja, obogatil naš dan. Obema smo hvaležni, da sta si vzela čas za nas in z nami preživela dopoldne.

V šoli smo si v nahrbtnike naložili malico in se najprej odpravili do parkirišča pri pokopališču, kjer se Miklavževa pot začne. Sledili smo znaku Miklavževe poti in se sprehodili do Poglajnove kovačnice na Višelnici. Pot nas je naprej vodila v Mevkuž, kjer smo z zanimanjem prisluhnili legendi o nastanku vasi. V vaško korito se steka Miklavževa voda, ki velja za posebej zdravo in kvalitetno. Nato smo se po gozdni poti povzpeli na Zg. Laze. Tam smo si privoščili malico in krajši počitek. Uživali smo v prekrasnem razgledu proti Mevkužu in Blejskemu jezeru. Pot smo nadaljevali na Sp. Laze in se spustili v Grabče. Športni dan smo zaključili v šoli.

Na zemljevidu smo si ogledali prehojeno pot in si s pomočjo fotografij ogledali informacijske table, ki stojijo na Miklavževi poti ter se spomnili zanimivosti, ki smo jih na in ob poti spoznali in se jih naučili.  Preživeli smo prijeten in aktiven dan v naravi. Sprehod po Miklavževi poti je lahko odlična ideja za preživljanje prostega časa z družino in prijatelji. Miklavževa pot nikoli ne razočara.

Alenka Zupan

Dostopnost