04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

V petek, 19. 10. 2018 je Zveza društev športnih pedagogov Slovenije na 31. letnem srečanju na Debelem rtiču podelila Priznanje za izjemne dosežke na področju športa otrok in mladine učitelju OŠ Gorje, Nenadu Pilipoviču. Sam smatra to priznanje bolj kot priznanje vsem, ki SKUPAJ z njim ustvarjajo športne pravljice za gorjanske in slovenske otroke. Iskreno se zahvaljuje vsem za vso dosedanjo pomoč, veselje, žar v očeh, energijo, čas, … saj je vsak še tako majhen kamenček pomemben v čudovitem mozaiku. Seveda se priporoča za vašo dragoceno pomoč tudi v prihodnosti.

V spodnjem besedilu pa je zapisana obrazložitev prejetega priznanja.

Dosedanje delo v Športu mladih OŠ Gorje:

Prof. športa, Nenad Pilipovič, je učitelj športa na OŠ Gorje od leta 1993. OŠ Gorje je številčno majhna šola z 268 učenci. Ves čas jih vzpodbuja k rednim in dodatnim športnim dejavnostim in vzorno opravi vse redne naloge učitelja športa. Redni športni program nadgrajuje z izvedbo šol v naravi (v nadaljnem besedilu ŠN) in sodelovanjem na šolskih športnih tekmovanjih in prireditvah (v nadaljnem besedilu ŠŠT) vseh sedmih stopenj (šolsko, medobčinsko, področno, četrtfinale, polfinale, državno, svetovno). Je tudi zunanji sodelavec Zavoda za šport RS Planica pri organizaciji ŠŠT.

Doslej je sodeloval v več kot 100 ŠN, v večini je bil vodja in tvorec sistema ŠN od 2. do 9. razreda. Glavna vsebina večine ŠN je šport: plavanje, alpsko smučanje in deskanje, smučarski tek, planinstvo.

Na ŠŠT je sodeloval na množici tekmovanj v različnih športih in tako postavil široke temelje piramide Športa mladih OŠ Gorje. Skozi generacije otrok so najboljši stopili na vrh te piramide. OŠ Gorje je na šolskih državnih prvenstvih, pod njegovim vodstvom, pretežno v vzdržljivostnih športih, osvojila 37 zlatih, 32 srebrnih, 35 bronastih, skupaj 104 posamične medalje v 15 športih ali disciplinah in 17 zlatih, 22 srebrnih, 20 bronastih, skupaj 59 ekipnih pokalov v 10 športih ali disciplinah. 163 uvrstitev na stopničke je v 25 letih doseglo 153 učencev. V motivacijske namene in za ponos učencem urejuje najboljše dosežke na tekmovanjih v šolskih lestvicah, ki so izobešene na športnem delu spletne strani šole in razstavlja pokale v vitrinah šolske avle z napisi osvajalcev pokalov.

Omenjeni dosežki na državnem nivoju so omogočili prodor v svetovno merilo na Šolska svetovna prvenstva ISF (International School-sport Federation) (v nadaljnem besedilu ISF) in na Mednarodne otroške igre ICG (International Childrens Games) (v nadaljnem besedilu ICG). ISF in ICG sta priznani organizaciji s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja (v nadaljnem besedilu MOK). Diplome naših učencev s teh tekmovanj so s podpisi Jacquesa Roggeja in Thomasa Bacha, predsednikov MOK-a. 6 fantovskih in 5 dekliških ekip OŠ Gorje je sodelovalo na sedmih Šolskih svetovnih prvenstvih ISF v smučarskem teku in krosu: Garmisch-Partenkirchen 1997 (OŠ Gorje, prva šola pod slovensko zastavo); L’Alpe d’Huez, Francija in Zdar nad Sazavou, Češka 2008; Folgarija, Italija 2010 (2 x bron); Gressoney, Italija 2012 (2 x bron); Otepää, Estonija 2014; Grenoble, Francija 2016. Svoje tovrstno znanje je mentorsko prenašal tudi na štiri druge šole na tekmovanjih v odbojki na mivki in biatlonu, Añasco, Portoriko 2011; Grenoble 2016; Papeete, Tahiti 2017 (bron). Skupaj je tako osvojil 5 bronastih medalj od 14 slovenskih. Najtežje osvojena je, v velikem boju za fair-play, fantovska iz Folgarije, Italija 2010, dosežena po dveletnih birokratskih postopkih z ISF, zaradi goljufije švicarske ekipe.

Na treh zimskih igrah ICG v smučarskem teku in biatlonu, Kelowna, Kanada 2011; Ufa, Rusija 2013; Innsbruck, Avstrija 2016 in treh letnih v atletiki, New Taipei, Tajvan 2016; Kaunas, Litva 2017, Jerusalem, Izrael 2018 so učenci osvojili 22 medalj.

Sodeloval je na 9-ih ISF-jih in 6-ih ICG-jih, skupaj na 15 svetovnih športnih tekmovanjih. Mnogo pomembnejša od vseh osvojenih medalj na ISF in ICG mu je delovna vzgoja, skupne delovne akcije otrok, staršev in učiteljev, sajenje mladih dreves, grabljenje listja in izpeljava Šolskega pokljuškega maratona (ali planiškega – bienalni ciklus) (v nadaljnem besedilu ŠPM), ki krepijo ekipno pripadnost in omogočajo sredstva za projekte. V načrte poti po svetu vedno doda tudi ogled kulturnih znamenitosti. Nekateri mladi tekmovalci se na ISF in ICG tekmovanjih naučijo veliko osnovnih znanj, ki jih bodo koristno uporabili v vrhunskem športu, nekaterim pa so edina priložnost doživeti športni spektakel na svetovni ravni.

Bil je tudi pobudnik za organizacijo Šolskega državnega prvenstva v smučarskem teku in biatlonu, 23. 3. 1997 na Rudnem polju na Pokljuki. Samostojno je izpeljal osem izvedb, zadnja štiri leta pa tekmovanje poteka v okviru ŠPM. ŠPM je samostojno izpeljal v letih 2002-2005 in 2008-2018, skupaj 15 izvedb najmnožičnejše slovenske zimske šolske športne prireditve, organizacijsko pa je bil vpet na vseh 22. izvedbah. ŠPM leta 2011 je imel rekordno udeležbo 1741 osnovno in srednješolcev, ter njihovih učiteljev. V letih 2008-2018 je na ŠPM sodelovalo 11.843 udeležencev. 3. mesto, med 21. državami, ŠPM na tekmovanju FIS SnowKidz Award, 30. 5. 2012, na 48. Kongresu Mednarodne smučarske zveze (v nadaljnem besedilu FIS) v Južni Koreji, je doslej najvišja nagrada ŠŠT v svetovnem merilu. ŠPM je tudi del globalnega projekta FIS, Pripeljimo otroke na sneg (Bring children to the snow), del katerega sta Svetovni dan snega (World Snow Day) in SnowKidz.

Je povezovalec šole in lokalnega tekmovalnega športa. Zelo zavzeto sodeluje in pomaga Športnemu društvu Gorje, še posebej sekciji za smučarski tek in biatlon, saj velja rek, »da je smučarski tek in biatlon v Gorjah doma«. Številni njegovi učenci so bili udeleženci Olimpijskih iger in Svetovnih prvenstev. Vedno pa poudarja, da tekmovalce ustvarjajo marljivi trenerji in klubski delavci v Športnem društvu Gorje in v mnogih odličnih okoliških športnih klubih.

»Stopimo skupaj«, sta dve izjemni besedi župana Občine Gorje, Petra Torkarja in še kako veljata tudi za področje Športa mladih OŠ Gorje. In v Gorjah znamo »stopiti skupaj«. Nenad Pilipovič je zelo ponosen na odlično ekipo Športa mladih na OŠ Gorje, hvaležen je otrokom za njihov darovani čas, staršem za zaupanje, stalnim donatorjem, Občini Gorje, GG Bled in Infrastruktura Bled in podpornikom omenjenih športnih pravljic za otroke. Posebno hvaležen je mentorjema za omenjene programe, Janezu Peterlinu, glavnemu snovalcu ŠŠT in nekdanjemu ravnatelju OŠ Gorje, Milanu Rejcu, ter najbližji sodelavki, prof. športa Maji Prešeren Kristan za vso podporo. Za konec pa še njegova vizija za prihodnost: v odlični ekipi Športa mladih OŠ Gorje moramo ohraniti dobre odnose in rdečo nit. Še naprej moramo izzivati mlade športnike, s čimer pripomoremo k njihovemu zgodnjemu spoznavanju čudovitih možnosti, ki jih omogoča odličnost v športu.

Dostopnost