04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Val 202, 19. 4. 2016, oddaja “Danes do 13.00”, o projektu “Pod rožnato planino” od 18.04 do 20.00

Osnovna šola Gorje je vključena v izobraževanje pri Inštitutu za etiko in vrednote Jože Trontelj. Dejavnosti že tretje šolsko leto potekajo po dvomesečnih vsebinskih sklopih, modulih iz t. i. evropskega ogrodja etike in vrednot. Pomlad 2016 zaznamujeta dva modula: Tradicija ter Delo in ustvarjalnost. Povezali smo ju na samosvoj način in osnovali projekt z naslovom Pod rožnato planino. V dejavnosti so vključeni vsi učenci, učitelji in delavci šole. K posameznim delavnicam smo povabili tudi zunanje sodelavce – krajane, bivše učence, starše, stare starše in župana.

Projekt je sestavljen iz treh sklopov: za učence od 1. do 3., ter 4. in 5. razreda potekajo delavnice eno šolsko dopoldne (poleg mentorjev mlajšim pomagajo tudi starejši učenci), učenci od 6. do 9. razreda so se razdelili na interesne, starostno mešane skupine in se srečujejo 3 tedne ob določenih skupnih terminih. Izhodišča in cilji za vseh deset delavnic in oba tehniška dneva so:

  • doživeti tradicijo skozi delo in ustvarjalnost ter umetnost (petje, ples) in hrano,
  • učiti se z zgledom,
  • biti del procesa izdelave izdelka ali usvajanja znanja/spretnosti na star (morda pozabljen) način,
  • samostojno izbrati delo, ki te veseli.

Po prvi uvodni delavnici smo zelo uspešno izvedli drugo, ki je bila v četrtek,  14. 4., od 12.00 do 14.00.

Učenci so šivali, sadili drevje in grmovnice, pletli košare, izdelovali grablje, spoznavali igrače in igre iz starih dni, mesili testo za rezance, peli, plesali, na ”tržnici semen” izmenjevali doma vzgojena semena …. V prihodnjih dneh bomo izdelovali klopi in dodatno uredili okolico šole.

Tatjana Pintar, Mojca Brejc in Alenka Zupan

Dostopnost