04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Z akcijo Pešbus se otrok uči pravil vedenja v prometu za varen prihod v šolo in domov. Na ta način pridobiva na samostojnosti in je čez čas sposoben varno priti v šolo peš. Otroci se na poti v šolo med seboj družijo, sklepajo nova prijateljstva in poklepetajo s starejšimi spremljevalci. Je tudi odlična priložnost, da se šolarji v tem čudovitem okolju gibajo na svežem zraku. Zadostna količina gibanja pomembno vpliva na otrokov razvoj in zdravje. Hoja ne onesnažuje okolja za razliko od avtomobilov oz. kombija, ki sta na kratke razdalje potratna in okolju neprijazna. Prav zato starši razmislite in, če ne gre drugače, odložite otroka na varni točki v bližini šole in naj pot do šole nadaljuje peš (parkirišče pri Mercatorju Zg. Gorje, pri Černetu, na parkirišču pokopališča).

Tretje akcije Pešbus se je v krasnem junijskem vremenu udeležilo več kot 80 otrok. Spremljalo jih je 20 odraslih iz 6 različnih linij. Bili so najboljša družba in velika motivacija za vse učence. Vsi so prejeli kresničko za boljšo vidljivost na cesti. VSEM prostovoljcem pa se je s simboličnim darilom, s  šolskim časopisom, za njihov trud zahvalila tudi ravnateljica OŠ Gorje gospa Mojca Brejc. Veselimo se vseh naslednjih akcij v okviru prometne vzgoje. Kajti s takšno ekipo so uspehi lažje dosegljivi.

Pridružite se nam v septembru, v tednu mobilnosti!

Maja Prešeren Kristan in Janja Geltar, vodji projekta PEŠBUS na OŠ Gorje

Slike “Peš BUS-a”, 7. 6. 2019:

Slike “Peš BUS-a”, 5. 6. 2019:

Slike “Peš BUS-a”, 4. 6. 2019:

Slike “Peš BUS-a”, 3. 6. 2019:

Peš bus smo uspešno izvedli kljub zelo slabi vremenski napovedi. V torek je bilo po peš poteh Gorij zanimivo opazovati množico pisanih dežnikov, ki so dokazovali, da najbolj zagnane otroke in njihove spremljevalce nič ne ustavi. Ostale dni smo z dežniki v roki uspešno odganjali dež. Na novo je Peš bus vozil s Poljšice. Od korita do šole je bil čas hoje 12 minut, od križišča pod Poglejsko cerkvijo do šole pa 19 minut. Najdaljša prehojena pot je tako od Podhoma pri koritu do šole. Je pa res, da je tempo hoje te skupine daleč najhitrejši. Vse dni je na Peš bus hodilo 68 otrok. Zaradi različnih šolskih obveznosti je kar nekaj otrok kakšen dan manjkalo, drugače bi bila številka še višja. Res VELIKA zahvala gre spremljevalcem – starejšim občanom in občankam za njihovo pripravljenost in pomoč pri izvedbi projekta. Skrbeli so za varnost, otroke pa obogatili z zgodbami iz njihovega otroštva. Otroci so z zanimanjem poslušali in se čudili, kako so včasih hodili v šolo in kakšen red in urnik je bil v šoli.

Naslednji Peš bus bo vozil od 3. 6. do 7. 6. 2019 po že znanih 5. linijah. Obvestila s prijavnico bodo prejeli otroci od 1. do 5. razreda v šoli. Seveda pa vabljeni zraven tudi vsi ostali šolarji.

Janja Geltar in Maja Prešeren Kristan

Spoštovani starši,

aktivna pot v šolo pomeni, da otroci v šolo pridejo peš. Pomembna je za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične dejavnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti. Hoja in gibanje na splošno prispevata k boljši koncentraciji.

Akcija je namenjena učencem od 1. do 5. razreda, izvajali jo bomo od 23. 4. do 26. 4. 2019.

Obvestilo Pešbus

 

Dostopnost