04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

TEDEN MOBILNOSTI IN

Novo šolsko leto se je začelo in kot že kar nekaj zaporednih septembrov, smo zelo uspešno izvedli tudi letošnji teden mobilnosti. Pešbus je na OŠ Gorje potekal v okviru tedna mobilnosti od 16. 9. do 22. 9. 2020.

Namen Pešbusa je ozaveščati otroke in njihove starše, kako pomembno je gibanje za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok. S Pešbusom so se učenci v šolo odpravili peš v organiziranih skupinah po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Pripravili smo sedem linij poti.

Skozi cel teden je v šolo organizirano prihajalo 100 učencev od 1.-5.razreda. To je kar 20 več kot v lanskem septembru. Zelo pohvalno! Otroci so med hojo zelo uživali, klepetali in staršem prihranili vožnjo z avtom. Za vseh pet opravljenih pohodov so otroci zadnji dan dobili lepo simbolično darilo. Ob tem smo jim čestitali skupaj z ravnateljico in županom. Projekt je na pravi poti uspešnosti, saj so se po pripovedovanju nekateri učenci že naslednje jutro kar sami dogovorili in se v skupinici odpravili peš v šolo. Povedali so, da imajo svoj Pešbus.

Pešbus bo spet vozil v spomladanskem času. Do takrat pa se otroci potrudite, da čimvečkrat pridete v šolo peš, sami ali v družbi sošolcev. Na poti se ozrite okoli sebe, da vidite kako lepe so Gorje. Velika zahvala gre 15. gorjanskim upokojenkam in upokojencem, ki odlično poskrbijo za otroke in jih varno pospremijo v šolo. So lep zgled ostalim šolam, kjer le stežka najdejo spremstvo za otroke.

Tudi po končani akciji priporočamo, da starši spodbujate otroke naj v šolo prihajajo peš. Če presodite, da pot v šolo ni varna, otroke odložite na varni točki v bližini šole, kjer potem sami po pločniku pridejo do šole.

Podporo in material za izvedbo Pešbusa nudi IPoP- Inštitut za politike prostora v okviru Aktivno v šolo, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano. Spomladi bomo akcijo prav gotovo ponovili. Takrat se nam lahko pridružite tudi vi.

Na petkov dan mobilnosti smo na razredni stopnji v več razredih izvedli tehniški dan. Učenci so se učili o prometu, nevarnostih na poti v šolo in kako poskrbeti za čimvečjo varnost. Po krožnem sistemu so spoznali delo pomembnih poklicev za varnost vseh občanov. Preizkusili so se v gašenju, poznavanju pripomočkov za delo gasilcev, reševalcev z reševalnim vozilom, policista na motorju in gorskega reševalca s psom. Bilo je nadvse zanimivo, še posebej navdušujoče pa druženje s psom Voxom. Najlepša hvala vsem.

Učenci petega razreda so večino dopoldneva preživeli na šolskem igrišču, kjer so najprej postavili svoja kolesa na pregled izpravnosti. Policist jim je povedal tudi marsikaj zanimivega o njegovem delu in o ravnanju vseh udeležencev v cestnem prometu. Veliko novega so se naučili in že znanega obnovili.

Svoje spretnosti so prikazali z vožnjo po kolesarskem poligonu.

Ko bodo usvojili dovolj znanja in spretnosti, bodo opravili kolesarski izpit. Postali bodo samostojnejši in upamo tudi odgovornejši udeleženci v prometu. To pa je najpomembnejši cilj prometne vzgoje, ki ga želimo učitelji doseči pri učencih.

Janja Geltar, mentorica prometa na OŠ Gorje

Ponedeljek, 21. 9. 2020:

Motorji Peš BUS-a so v sredo, 16. 9. 2020 zahrumeli:

Spoštovani starši,

aktivna pot v šolo pomeni, da otroci v šolo pridejo peš. Pomembna je za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične dejavnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti. Hoja in gibanje na splošno prispevata k boljši koncentraciji.

V tujini je razširjena navada, da odrasli organizirano spremljajo otroke do šole peš po vnaprej začrtanih poteh in po stalnem urniku. V Italiji in Švici je znan pod imenom pedibus, v Veliki Britaniji in ZDA pa kot walking bus. Tak način skupne hoje v šolo smo pri nas v Sloveniji imenovali Pešbus.

Pešbus ima določene postaje in vozni red, vodi ga spremljevalec in deluje podobno kot pravi šolski avtobus, le da se ne premika na kolesih, temveč z nogami. Otroci se v varnem okolju privajajo na udeležbo v prometu in so tako pozneje pripravljeni na samostojno pot v šolo. Za dobro delovanje Pešbusa je potrebno zanesljivo partnerstvo med spremljevalci, starši in otroki od 1. do 5. razreda.

Akcija je namenjena učencem od 1. do 5. razreda, izvajali jo bomo od 16. 9. do 22. 9. 2020.

POMEMBNO!

Prvi dan bodo spremljevalci otrokom razdelili izkaznice, ki jih otroci vsak dan prinašajo s sabo in kasneje shranijo za pomladanski Pešbus.

Kombi zjutraj z relacij (Podhom, Elmont, Petač) v tednu akcije ne bo vozil.

 

Koordinatorici na šoli: Janja Geltar in Maja Prešeren Kristan

Ravnateljica: Mojca Brejc

Dostopnost