04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Kot smo obljubili, v juniju smo spet Pešbus vozili.

V petih dneh se je 90 učencev razredne stopnje z navdušenjem družilo s 15 spremljevalci in jim zaupalo marsikaj zanimivega. Tako je pot neznansko hitro minila in noge niso bile prav nič utrujene. Otroci so k pouku prihajali navdušeni in motivirani za delo. Pridružili so se jim tudi nekateri učenci predmetne stopnje in celo kolesarji. Naša lepa in čista gorjanska pokrajina je velika nagrada in nam pomeni velik navdih, ki prispeva k boljšemu počutju. Zadnji dan so si vsi zaslužili drobna darilca kot majhne pozornosti.

Lahko rečemo, da je junijski Pešbus popolnoma uspel, kar lahko opazite tudi na fotografijah. Čestitamo vsem udeleženim učencem in spremljevalcem!

Slike “linije” pešbusa št. 3, Sp. Gorje čez Revovco in pod Višelnico v Zgornje Gorje:


 

POSEBNO OBVESTILO UČENCEM PEŠBUS-a!

Učenci, ki ste običajno čakali na postaji pri ČERNETU, počakajte na peš poti nasproti vrtnarije Miha Potočnika. Od tam boste hodili kot običajno

Tisti, ki stanujete v naselju pod glavno cesto v Sp. Gorjah, pa počakajte na igrišču pri Labodu. Od tam boste šli peš čez Revovco.

 

Spoštovani starši,

aktivna pot v šolo pomeni, da otroci v šolo pridejo peš. Pomembna je za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične dejavnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti. Hoja in gibanje na splošno prispevata k boljši koncentraciji.

V tujini je razširjena navada, da odrasli organizirano spremljajo otroke do šole peš po vnaprej začrtanih poteh in po stalnem urniku. V Italiji in Švici je znan pod imenom pedibus, v Veliki Britaniji in ZDA pa kot walking bus. Tak način skupne hoje v šolo smo pri nas v Sloveniji imenovali Pešbus.

Pešbus ima določene postaje in vozni red, vodi ga spremljevalec in deluje podobno kot pravi šolski avtobus, le da se ne premika na kolesih, temveč z nogami. Otroci se v varnem okolju privajajo na udeležbo v prometu in so tako pozneje pripravljeni na samostojno pot v šolo. Za dobro delovanje Pešbusa je potrebno zanesljivo partnerstvo med spremljevalci, starši in otroki od 1. do 5. razreda.

Akcija je namenjena učencem od 1. do 5. razreda, izvajali jo bomo od 6. 6. do 10. 6. 2022.

 

POMEMBNO!

Prvi dan bodo spremljevalci otrokom razdelili izkaznice, ki jih otroci vsak dan prinašajo s sabo in kasneje shranijo za pomladanski Pešbus.

Kombi zjutraj z relacij (Podhom, Elmont, Petač) v dneh akcije ne bo vozil.

 

Koordinatorici na šoli: Janja Geltar in Maja Prešeren

Ravnateljica: Mojca Brejc

 

Prijetni spomini na pretekle odlične izvedbe:  2021  2020  september 2019  junij 2019

Dostopnost