04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Sodelovalo je 85 učencev od 1. – 5. r. in 15 spremljevalcev. Vsem velika pohvala za vsakodnevno hojo in vodenje. Pohvalila nas je tudi gospa ravnateljica Petra Lukan in v imenu župana, podžupanja Danijela Mandeljc. Vsak je prejel tudi majhno pozornost. Naj se ta tradicija nadaljuje tudi v naslednjem šolskem letu.

Zaključek, 31. 5. 2024:

29. 5. 2024:

27. 5. 2024:

 

Spoštovani starši,

aktivna pot v šolo pomeni, da otroci v šolo pridejo peš. Pomembna je za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične dejavnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti. Hoja in gibanje na splošno prispevata k boljši koncentraciji.

V tujini je razširjena navada, da odrasli organizirano spremljajo otroke do šole peš po vnaprej začrtanih poteh in po stalnem urniku. V Italiji in Švici je znan pod imenom pedibus, v Veliki Britaniji in ZDA pa kot walking bus. Tak način skupne hoje v šolo smo pri nas v Sloveniji imenovali Pešbus.

Pešbus ima določene postaje in vozni red, vodi ga spremljevalec in deluje podobno kot pravi šolski avtobus, le da se ne premika na kolesih, temveč z nogami. Otroci se v varnem okolju privajajo na udeležbo v prometu in so tako pozneje pripravljeni na samostojno pot v šolo. Za dobro delovanje Pešbusa je potrebno zanesljivo partnerstvo med spremljevalci, starši in otroki od 1. do 5. razreda.

Akcija je namenjena učencem od 1. do 5. razreda, izvajali jo bomo od 27. 5. do 31. 5. 2024.

POMEMBNO! Prvi dan bodo učenci prinesli s sabo svoje izkaznice oz. bodo dobili nove. Kombi zjutraj z relacij (Podhom, Elmont, Petač) v dneh akcije ne bo vozil.

Koordinatorici na šoli: Janja Geltar in Maja Prešeren

Ravnateljica: Petra Lukan

Dostopnost