04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

MLADI GORJANSKI KUHARJI NA KUHARSKEM TEKMOVANJU

Na regijsko kuharsko tekmovanje, ki se je 25. 4. 2017 odvijal na Dvoru Jezeršek na Zgornjem Brniku sta se uvrstili kar dve naši skupini. Pripravljali sta jedi, ki smo jih že prej kuhali tudi v šoli. Prva skupina je pripravljala enolončnico babičin lonec in pokljuške hribčke, druga pa zimsko juho s sneženimi kepami in orehov štrukelj z medom. Učenke in učenci so se zagrizeno vrgli v delo in so rezali, sekljali, mešali, popekali, pražili, kuhali, mazali, zavijali testo kot pravi profesionalni kuharji in tako več kot solidno zastopali barve naše šole.
Več si lahko preberete tudi na:
Projekt je pritegnil tudi predsednika vlade, ki je mladim v spodbudo zapisal posebno poslanico.
Še tretjič smo zavihali rokave. No, morali bi pravzaprav reči, so jih zavihale, saj so nože, kuhalnice in vse ostale pripomočke spretno vihtele same punce.
Pripravile so Zimsko juho s sneženimi kepami. Snežene kepe seveda niso bile prave, ampak so samo po obliki spominjale nanje. Saj veste, kako smo letos vsi pogrešali sneg. Ta enolončnica je pripravljena iz pretežno podzemnih delov različne zelenjave (čebula, koleraba, por, zelena, korenje), zelja, brstičnega ohrovta ter govejega mesa. Na koncu se zakuha še žličnike iz razžvrkljanega jajca, masla in zdroba.
Za sladico Orehov štrukelj z medom smo navdih dobili v dejstvu, da je včasih vsaka hiša v Gorjah imela drevesa, ki so jeseni dala slastne orehe, ki jih je gospodinja v kulinariki različno uporabila. Za praznike tudi v kuhanih štrukljih.
Učenke so se zelo potrudile in lično pripravljene jedi na krožnikih ponudile svojim sošolkam in sošolcem.
Za konec pa še tole, naši nadebudni mladi kuharji in kuharice so se s prvim (babičin lonec in pokljuški hribčki)  in tretjim (zimska juha s sneženimi kepami in orehov štrukelj) kosilom uvrstili na regijsko kuharsko tekmovanje, ki bo 25. 4. 2017 na Dvoru Jezeršek na Zgornjem Brniku. ČESTITAMO!!!

Navdušenje nad prvim dogodkom je bilo tako veliko, da so se učenci odločili in kuhali že drugič.

Pripravili so predjed Slastni zalogajčki. V tej predjedi so na rezini kruha združene bolj zimske jedi in sicer jajčni namaz, kilo zelje in kranjska klobasa.

Za glavno jed pa so pripravili Polpete po naše na korenčkovem pireju. Gre za zelenjavne polpete s piro, krompirjem, jajcem in drobtinami.

Kuhanje je minilo v sproščenem vzdušju in na koncu smo sklenili, da bomo to še ponovili.

Gre za projekt Društva Vesela kuhinja iz Ljubljane, ki že več let uspešno vodi kuharsko tekmovanje Kuh’na pa to. V letošnjem letu pa so pristopili k aktivnostim v zvezi z Dnevom slovenske hrane. Kot pove že ime v naslovu gre za to, da otroci prevzamejo vlogo načrtovalcev prehrane, poiščejo recepte, z njimi seznanijo osebje v šolski kuhinji, jim pomagajo pri pripravi hrane in skupaj pripravijo privlačen, zanimiv in zdrav krožnik. Pri tem upoštevajo geografsko lego ter kulturno-kulinarično izročilo kraja, letni čas, uporabljajo lokalno hrano ter smernice zdravega prehranjevanja. Povabili so nas k pripravi glavne jedi, kjer pomembno vlogo igra zelenjava in poobedka kot značilnega pozdrava iz kuhinje. Več o projektu si lahko preberete na spletni strani www.kuhnapato.si . Aktivnost lahko v kasnejših korakih vodi tudi v kuharsko tekmovanje, ki se ga bomo udeležili, če bodo učenci pokazali zanimanje za to.

Pri izbirnem predmetu Načini prehranjevanja so učenci izbrali enolončnico BABIČIN LONEC in POKLJUŠKE HRIBČKE.

Iz učilnice je dišalo že v petek, obljubljamo pa da bo podobno tudi v četrtek, 17. 11. 2016.

Vabljeni, da se prijavite na kosilo in uživate v jedeh, ki smo jih pripravili za vas.

Kuharska skupina VSEJEDCI
Novica na 24ur.com     Video

DSC01250

DSC01251

DSC01259

DSC01265

DSC01268

DSC01271

Dostopnost