04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Učenci osmih in devetih razredov smo imeli naravoslovni dan zdravje, ki je bil razdeljen na prvo pomoč in preventivno predavanje iz ZD Bled o medsebojnih odnosih in spolnosti.

Iz RK Radovljica je prišla ga. Živa, nekateri smo jo poznali, ker nas je obiskala že lani. Spopadali smo se z oživljanjem. To pomeni, da smo spoznavali načine pristopa k poškodovancu in ukrepe od klica na pomoč do izvajanja oživljanja. Spoznali smo nameščanje defibrilatorja, ugotavljali, kje v Gorjah so nameščeni, kako pridemo do njih, kdaj in kako ga uporabimo. Vsi smo poskusili oživljanje na lutki. Oživljati ni enostavno, hitro se utrudiš. Všeč nam je bilo, ker smo lahko spraševali in se vživljali v različne okoliščine. Zapomnili smo si, kako glasno moraš zavpiti »Na pomoč!«.

Zadnjo uro smo spoznali pomoč pri krvavitvah. Ta je zelo pomembna, ker pri arterijski krvavitvi življenje rešita prav naš pravilni pristop in ukrepanje. Spoznali smo še ukrepe ob odtrganih udih in zadušitvah.

Nekateri so menili, da smo oživljanje spoznavali že preteklo leto in da ni bilo potrebno, da smo nekaj dejstev ponovili. Vendar smo ugotovili, če ponoviš večkrat, bolje znaš in bolje pomagaš tistim, ki so tega potrebni. Z znanjem bomo lahko nudili ustrezno prvo pomoč.

Preventivna predavanja s strani ZD Bled se izvajajo vsako leto z različnimi temami. Obišče nas  ga. Nika. Predavanje je dobro, zanimivo podano, mi pa lahko veliko sprašujemo in se pogovarjamo. Tema medsebojni odnosi je zelo pereča, saj jih vsakodnevno živimo. Skozi pogovor smo ugotavljali načine in pomen komunikacije, ki vodi v skupno sožitje.

Pri spolni vzgoji smo zvedeli nekaj o puberteti, spolnem dozorevanju. Novo je bilo, da smo spoznali različne spolne bolezni in se naučili razliko med virusom HIV in boleznijo AIDS. Medicinska sestra nam je povedala, kako pogoste so te bolezni tudi v Sloveniji. Več bolezni lahko poveča možnost za neplodnost.

Eden od učencev je v svojem mnenju o naravoslovnem dnevu zapisal: «Bilo je super. Zelo poučno, čeprav sem že veliko znal, sem se še vedno naučil precej, kar mi bo koristilo v življenju.«

Zapisale: Nika Knafelj, Jasna Zalokar, Melissa Mulalić iz 9. a

Učiteljica: Mira Žemva

Dostopnost