04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

 

Kuharsko tekmovanje

 KUHARSKO TEKMOVANJE »KUH’NA PA TO!«

V petek, 21. 3. 2014, se je v Gostilni Lectar v Radovljici odvijalo eno izmed desetih regijskih kuharskih tekmovanj »Kuh’na pa to!« Sodelovali smo mladi kuharji in kuharice iz 5 gorenjskih osnovnih šol, med katerimi je bila tudi naša šola. Nastopilo je 11 skupin, ki so štele po 4 člane. Vsaka ekipa je imela še rezervo.

Skupino Gorjanske kuhar’ce so sestavljale Nives Ambrožič, Ema Bremec, Ivana Kikelj, Urška Ovsenek in Katarina Rozman. Na tekmovanje smo se pripravljale tako, da smo vadile pripravo posameznih jedi, intervjuvale naše domače, iskale recepte in s skupnimi močmi napisale seminarsko nalogo. Pri tem nam je pomagala učiteljica gospodinjstva Asja Sodja.

Po prihodu so si tekmovalne skupine izbrale vsaka svojo mizo, kamor so zložile živila in pripomočke, potrebne za kuhanje. Oblekle smo se v predpasnike in si nadele kuharske čepice. Naše delo je ocenjevala štiri članska žirija v sestavi: Jože Andrejaš (lastnik Gostilne Lectar), Nataša Mikelj (direktorica Zavoda za turizem Radovljica), Tatjana Eržen (etnologinja iz Gorenjskega muzeja Kranj) in Anka Peljhan (organizatorka tekmovanja). Zaželeli so nam veliko krompirja, potem pa so začeli opravljati svoje delo. Vsaka skupina je morala pripraviti eno za Gorenjsko značilno močnato jed in enolončnico ter prigrizek. Po dveh urah kuhanja je nastalo veliko domačih jedi. Iz loncev se je kadilo, pridne roke so mešale, gnetle, pomivale posodo, tekale sem in tja po prostoru … Seveda je tudi zelo dišalo. Začetna nervoza je sčasoma popustila. Vsako jed smo morali nesti tudi na fotografiranje ter jo nato predstaviti žiriji. Ti so nato jedi poizkusili, nas veliko spraševali in razglabljali med seboj ter usklajevali mnenje. Čakalo jih je težko delo. Izbrali naj bi tri ekipe, ki jih je čakala uvrstitev v polfinale. Ker je kar šest skupin izstopalo od ostalih, so dali možnost vsem, torej tudi naši skupini. Ob koncu tekmovanja smo z veseljem poizkusili jedi drugih skupin in se prepustili različnim tradicionalnim kulinaričnim okusom. Prejeli smo darila ter se polni dobre volje vrnili domov.

Polfinale je bilo 10. 4. 2014 v Gostilni Pečarič v Ljubljani. Tokrat je nastopilo 12 skupin. Ocenjevala nas je stroga žirija pod taktirko priznanega slovenskega etnologa dr. Janeza Bogataja v sestavi Štefi Videčnik (Ministrstvo za kmetijstvo in okolje), Olga Cvetek (urednica kulinarične revije Okusi), Jure Pečarič (kuhar in lastnik gostilne), Petra Križan (Turizem Ljubljana), Toneč Čič (lastnik turistične eko kmetije Pr’krač) ter Anka Peljhan (organizatorka tekmovanja). Polfinale je potekalo po istem principu kot predtekmovanje, le da je bilo videti, da so skupine še bolj izpilile pripravo svojih jedi. V finale so poslali tri ekipe, naše pa žal ni bilo med njimi. Kljub vsemu pa velja vsa pohvala dekletom za odlično kuharsko predstavo.

Gorjanske kuhar’ce smo se predstavile z govnačem, Jurjevo kapo in čokoladnim presenečenjem v obliki kroglic. Jedi smo izbrale zato, ker so jih naši predniki pogosto pripravljali. Za Gorje je posebej značilna Jurjeva kapa- žganci (ajdovi ali koruzni), ki jih zabelimo z ocvirki. V ponvi nato spečemo omleto iz razžvkljanega jajca, ki jo položimo na žgance.

Več si lahko preberete na: http://www.kuhnapato.si/ ter spletni strani OŠ Gorje                           

Zapisali: Katarina Rozman in Asja Sodja

 

{gallery}DOMOV/kuharsko_tekmovanje, limit=0,random=1,width=100,height=100,gap_h=20,gap_v=20{/gallery}

Prvi krog

{gallery}DOMOV/kuharsko_tekmovanje/Prvi_krog, limit=0,random=1,width=100,height=100,gap_h=20,gap_v=20{/gallery}

Polfinale

{gallery}DOMOV/kuharsko_tekmovanje/Polfinale, limit=0,random=1,width=100,height=100,gap_h=20,gap_v=20{/gallery}

Dostopnost