04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

V sredo, 8. maja, je v počastitev dneva Evrope na Linhartovem trgu v Radovljici potekala prireditev Evropska vas. Okoliške šole in vrtci ter nekatere gostujoče šole so na stojnicah predstavljale države članice Evropske unije. Države smo lahko pobliže spoznali tudi v kulturnem programu, kjer so nam učenci in otroci s pesmijo in plesom predstavili delček bogate kulturne dediščine. Rdeča nit letošnje prireditve je bila umetnost.

Osnovna šola Gorje je predstavila državi Nemčijo in Bolgarijo. Pri projektu so sodelovali učenci vseh razredov, ki so na različne načine raziskovali ti dve državi.

Na prireditvi sta nemško stojnico predstavljala učenca Nac Pogorevc in Jaka Kraigher. Na stojnici smo razstavili nekatere predmete, značilne za Nemčijo: nogometni dres in žogo, presto, vrček za pivo in terilnik orehov (hrestač). Obiskovalci so si lahko ogledali zanimive reliefe, ki so jih izdelali naši učenci, kot so Brandenburška vrata v Berlinu, znamenito nemško vasico Rothenburg ob der Tauber, mestna vrata v mestih Lübeck in Trier, nemški parlament Reichstag v Berlinu, gradova Neuschwannstein in Sanssouci. Učenci so izdelali tudi skice avtomobilov znanih nemških znamk. Obiskovalci so se lahko prelevili v lika Janka in Metke iz znamenite Grimmove pravljice in si naredili fotografijo v spomin.

Bolgarsko stojnico so predstavljale učenke Katja Žvan, Anja Zalokar in Manca Černilec. Obiskovalcem so razložile, kaj so martenitsas, talismani, ki jih Bolgari izdelujejo in si jih podarjajo za srečo, opisali sta znano Dolino vrtnic in kozmetične izdelke, ki jih izdelujejo iz olja damaščanske vrtnice. Lahko so si ogledali, kako izgleda rožna voda in mešanico bolgarskih začimb. V letošnjem letu je pozornost javnosti usmerjena v bolgarsko mesto Plovdiv, ki je s 1. januarjem 2019, prevzelo naziv evropska prestolnica kulture. Naši učenci so izdelali zanimive reliefe, med drugim mesta Plovdiv, Rilskega samostana in tradicionalne bolgarske arhitekture.

V bolgarščini in slovenščini obstaja veliko t. i. lažnih prijateljev, besed, ki v bolgarščini pomenijo nekaj drugega kot v slovenščini (na primer: v bolgarščini čarovnica pomeni očarljiva ženska). Obiskovalci so se na stojnici lahko preizkusili, kaj pomenijo posamezne besede. V predstavitev Bolgarije smo zajeli tudi svetovno znanega sodobnega umetnika Christa. Skupaj z ženo Jeanne-Claude sta se med drugim ukvarjala z “oblačenjem” spomenikov in stavb. Izkoristili smo prisotnost spomenika Josipini Hočevar na Linhartovem trgu in ga za čas  prireditve “oblekli” v kopreno. Za instalacijo smo seveda potrebovali tudi dovoljenje občine Radovljica in Zavoda za varovanje kulturne dediščine Slovenije. Odziv obiskovalcev je bil zelo pozitiven. Izkazalo se je, da večina starejših domačinov pozna spomenik. Eden izmed njih je znal povedati, da je bila figura šolarja na spomeniku narejena po živem modelu dečka. Ta deček pa je seveda zrastel v gospoda in dočakal zelo visoko starost, saj se ga starejši domačini še dobro spomnijo. Mlajši so večinoma znali povedati le, da gre za vodnjak, zato smo jih poučili o njem in jih povabili, da si naslednjič, ko gredo mimo spomenika, vzamejo čas za ogled. Tudi tuji turisti so si z zanimanjem ogledali “oblečen” spomenik, nekateri so se izkazali z zelo dobrim poznavanjem dela Christa in Jeanne-Claude. Našo instalacijo sta obiskovalcem predstavljali učenki Nina Mežek in Pia Šmid.

V kulturnem programu je sodeloval Pevski zbor OŠ Gorje, pod mentorstvom Tanje Leben. Zapeli so zmagovalno pesem Evrovizije leta 1982 nemške pevke Nicole Ein bisschen Frieden/Malo miru.

Odlično se je odrezala tudi kulinarična ekipa naše šole. Njim gre zahvala, da je na nemški stojnici potekala degustacija odlične Schwarzwaldske tortice in šopske solate na bolgarski stojnici.

Hvala vsem sodelujočim mentorjem, ki so pomagali pri izpeljavi prireditve, vas pa vabimo na ogled razstave, ki jo bomo v prihodnjem tednu pripravili v avli šole.

Zapisali: Nina Mežek, Katja Žvan, Primož Poklukar, Maja Tavčar Karlin

Dostopnost