04/574-51-30 solagorje@osgorje.si
Letos bomo že drugič obeležili slovenski dan brez zavržene hrane. Namen tega dneva je prek različnih aktivnosti slehernega človeka spodbuditi k zmanjšanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane.

Povprečen Slovenec zavrže tretjino hrane, ki jo kupi. S takim nepremišljenim vodenjem svojega gospodinjstva. Svoj lastni proračun zmanjšamo za okrog 250 € na leto. Zavedati se moramo, da je odpadna hrana strošek. Vsak odgovoren človek, ki želi svoji denarnici najbolje, bi moral poznati, se pozanimati ali najti načine, da do odpadne hrane ne bi prišlo. Vsako leto torej pri nas med odpadki konča 143 000 ton hrane. Od tega je 40 % še užitne. Z učenci izbirnega predmeta SPH smo se udeležili natečaja Hrananizatjavendan in predstavili možnosti uporabe živil, ki pogosto ostanejo neporabljeni. Na ta način želimo učence spodbuditi k odgovornejšemu ravnanju s hrano. Naše recepte si lahko ogledate v priponkah spodaj: …. Morda dobite idejo za okusno nedeljsko kosilo.

Zavržena hrana je danes eden večjih globalnih izzivov, ki s seboj nosi visoko etično, finančno in okoljsko ceno. Premike bomo dosegli le z večjim ozaveščanjem, spremembo odnosa do hrane in konkretnimi aktivnostmi. Tako smo v petek, 22. 4. 2022, pred plastičnimi sodčki za zbiranje zavržene hrane rešili veliko kg jabolk, hrušk in jogurta, ki so nam ta teden ostali od malice.

Več si lahko preberete na: www.danbrezzavrzenehrane.si

Zapisala: Asja Sodja, vodja prehrane na OŠ Gorje

AJDOVI POLPETI S SIROM IN ŠAMPINJONI

BOMBE

MARMELADNA ROLCA

ŽEMELJŠEK 

Dostopnost