04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

V četrtek, 13. 4. 2017, smo na šolo prejeli dve sadiki lipe, ki nam ju je podarila Čebelarska zveza Slovenije (ČZS). V njenem imenu nam je sadike dreves pripeljal Matevž Šimnic iz Čebelarskega društva Bled Gorje. Z učenci izbirnega predmeta organizmi v naravi in umetnem okolju smo pripravili vse potrebno in ob pomoči izkušenega čebelarja in našega hišnika tudi posadili obe drevesi.

ČZS si že vseskozi prizadeva in prek različnih projektov zagotavlja, da se naša pokrajina bogati in zasaja z medovitimi, avtohtonimi rastlinami. To so rastline, ki so v našem okolju prisotne že stoletja in so posledično dobro prilagojene na naše klimatske razmere. S sajenjem medovitih rastlin na vrtu (sončnica, žajbelj, sivka, materina dušica, kadulja, meta …) pomagamo tudi našim čebelam. S svojim obilnim cvetenjem je v juniju in prvi polovici julija, če je takrat toplo in vlažno vreme, pomemben vir nektarja, ki je hrana za kranjsko sivko. Lipov med je svetlo rumene do svetlo jantarne barve z zelenim odtenkom. Njegova aroma je nežna in sveža ter spominja na lipovo cvetje in mentol.

Lipa je bila in ostaja simbol slovenstva. Ni lepšega kakor poleti posedeti pod košato senco lipovega drevesa in prisluhniti brenčanju pridnih čebel.

 

Zapisala: Asja Sodja

Dostopnost