04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Z AKCIJO PEŠBUS USPEŠNO ZAČELI ŠOLSKO LETO

Projekt Pešbus, ki je na OŠ Gorje potekal od 16. 9. do 20. 9. 2019, smo uspešno vključili v Teden mobilnosti. Namen Pešbusa je ozaveščati otroke in njihove starše, kako pomembno je gibanje za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok. Tudi po akciji naj starši spodbujajo otroke naj v šolo prihajajo peš. Če starši presodijo, da pot v šolo ni varna, naj otroke odložijo na varni točki v bližini šole, kjer potem sami po pločniku pridejo do šole. Skozi cel teden je v šolo organizirano prihajalo 80 otrok. Za vključenost v projekt otroci zadnji dan dobijo simbolično darilo. Projekt bo res uspešen takrat, ko se bodo otroci v šolo sami odpravili peš, tako kot smo se včasih. Pešbus bo spet vozil v spomladanskem času. Do takrat pa se otroci potrudite, da čimvečkrat pridete v šolo peš, sami ali v družbi sošolcev. Na poti se ozrite okoli sebe, da vidite v kako lepem okolju živite. Še enkrat lepa zahvala gorjanskim upokojenkam in upokojencem, ki odlično poskrbijo za otroke in jih varno pospremijo v šolo. So lep zgled ostalim šolam, kjer le stežka najdejo spremstvo za otroke. Podporo in material za izvedbo Pešbusa nudi IPoP- Inštitut za politike prostora v okviru Aktivno v šolo, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Janja Geltar in Maja Prešeren Kristan, koordinatorici projekta na OŠ Gorje

Spoštovani starši,

aktivna pot v šolo pomeni, da otroci v šolo pridejo peš. Pomembna je za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične dejavnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti. Hoja in gibanje na splošno prispevata k boljši koncentraciji.

V tujini je razširjena navada, da odrasli organizirano spremljajo otroke do šole peš po vnaprej začrtanih poteh in po stalnem urniku. V Italiji in Švici je znan pod imenom pedibus, v Veliki Britaniji in ZDA pa kot walking bus. Tak način skupne hoje v šolo smo pri nas v Sloveniji imenovali Pešbus.

Pešbus ima določene postaje in vozni red, vodi ga spremljevalec in deluje podobno kot pravi šolski avtobus, le da se ne premika na kolesih, temveč z nogami. Otroci se v varnem okolju privajajo na udeležbo v prometu in so tako pozneje pripravljeni na samostojno pot v šolo. Za dobro delovanje Pešbusa je potrebno zanesljivo partnerstvo med spremljevalci, starši in otroki od 1. do 5. razreda. Akcija je namenjena učencem od 1. do 5. razreda, izvajali jo bomo od 16. 9. do 20. 9. 2019.

POMEMBNO! Prvi dan naj otroci s seboj prinesejo svoje izkaznice Pešbusa. Kombi zjutraj z relacij (Podhom, Elmont, Petač) v tednu akcije ne bo vozil.

Pešbus bo na OŠ Gorje v šolskem letu 2019/20  ‘vozil’ v tednu od 16. 9. do 20. 9. 2019 po naslednjem voznem redu:

 1. linija: 7.45 – Krnica (avtobusna postaja) – odcep pri kapelici – trgovina Mercator – OŠ Gorje.
 2. linija: 7.45 – Sp. Gorje (pri Črnetu) – križišče pod Višelnico – Zg. Gorje (pri Zadrugi) – OŠ Gorje.
 3. linija: 7.45 – Sp. Gorje (pri Petaču) – začetek steze za pešce pri Ličefu – OŠ Gorje.
 4. linija: 7.30 – Podhom pri koritu – križišče Megre – križišče pri novem naselju v Sp. Gorjah – križišče pri Černetu – priključek steze za pešce pod Višelnico – OŠ Gorje.
 5. linija: 7.40 – Podhom, križišče na Gabrc – križišče Fortuna, Kočna – odcep ceste proti čebelarski poti – priključek steze za pešce pod Višelnico – OŠ Gorje.
 6. linija: 7.45 – Poljšica (pri koritu) – križišče pod Poglejsko cerkvijo – križišče pri kapelici pod cerkvijo – OŠ Gorje.

S podpisano prijavnico se starši zavežete, da boste upoštevali pravila:

 • Otrok mora pravočasno prispeti na postajo Pešbusa. Pešbus ne čaka otrok, ki zamujajo.
 • Starši so odgovorni za pot od doma do postaje Pešbusa. Če je to potrebno, ga morajo pospremiti do postaje.
 • Če otrok zboli ali iz drugih razlogov ne gre s Pešbusom, starši o tem pravočasno obvestijo odgovornega spremljevalca.
 • Če otrok ne želi iti v šolo s Pešbusom, je njegovo vedenje in prihod v šolo skrb staršev.
 • Spremljevalec ne odgovarja za dejanja otrok, za to so v celoti odgovorni njihovi starši, ki poskrbijo tudi za morebitno nezgodno zavarovanje. Starši otroke zaupajo spremljevalcem, ki vodijo Pešbus, tako kot npr. pri udeležbi na rojstnodnevni zabavi sošolca.

Janja Geltar in Maja Prešeren Kristan

Dostopnost