04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Petek, 10. 9. 2021: smo že varno doma, vendar Vam dolgujemo še poročilo zadnjega dne ŠN … Se opravičujemo za zamudo. Tekmovanja za Delfinčke so po novem programu manj kruta, brez plavanja na čas, bolj pomembna je pravilna tehnika in izdihovanje v vodo. Učen(ke)ci so plavali lepo in dosegli kar so sposobni. Pozitivno so nas presenetili! Čestitke vsem za doseženo. Vaterpolo se pri tej generaciji ni najbolje “prijel”, po stresnih bojih za delfinčke, so še nekaj zadnjih trenutkov preprosto uživali v prijetno toplem morju in vročini. Strunjanske soline so zadnja postaja ŠN pred odhodom domov. Vedno so zanimive in nas navdušijo, še posebej letos, ko smo lahko solinarja opazovali pri delu. Kupi soli so kar rasli … V solinah smo videli prave gore soli! Tu tudi svečano podelimo Delfinčke in zaključimo ŠN. Hvala otrokom, bili so prijetna skupina, strli so tudi najtrši oreh (primerna glasnost v jedilnici), odličnemu osebju hotela Belvedere, staršem za zaupanje in podporo in vsem, ki omogočajo izvedbo te ŠN. In še za konec ŠN, po mailu smo dobili slike naših odličnih gostiteljev na jahti in donatorjev slastnih piškotov. Ekipi iz jahte še enkrat velika HVALA!

Četrtek, 9. 9. 2021: ja, jutri se že vidimo … Kdo bi si mislil … Lepi dogodki prehitro minejo … Po pouku smo oddrveli na plažo na zaključne priprave za jutrišnje “Svetovno plavalno prvenstvo” (berite: tekmovanje za Delfinčke). Le kaj lahko pričakujemo?Tehnična in kondicijska pripravljenost sta maksimalni, kako pa nas bodo presenetili otroci? So pa vsi zdravi, brez domotožja in nabrušeni za jutri … Pripoved o junijskem plavanju okoli bližnje zasidrane jadrnice, ko smo posadko hecali, da smo priplavali na piškote in se je kmalu pojavila škatla “Domačice”, je dobila nadaljevanje. Kot pri igrici “Ubogi črni muc” smo nežno “zamijavkali”, pojavili so se piškoti in vabilo na jahto … Mnjaaaami, v morju so še slajši. Z maskami smo pokukali pod vodno gladino, saj je čisto morje to omogočilo. Videli pa smo ogromno Rebrač (v našem žargonu “sluzijev“) in žal veliko poškodovanih leščurjev. Veliko presenečenje pa je obilica rib v velikih jatah od majhnih do že kar velikih. Le kako so uspele prelisičiti ribiče? Zvečer se preizkusimo v kvizu in podelimo zaslužene sladke nagrade najbolj urejenim dekliškim in fantovskim sobam. Eno sobo smo celo posneli, najboljša doslej v 28 letih, da imamo “učni material” za prihodnje generacije. Tako, sedaj pa naj bo dovolj za danes, hitimo na družabni večer … Jutri zjutraj držite pesti za nas! LP iz Belvederja od vseh udeležencev ŠN.

Zmagovalni ekipi na kvizu

Najbolj urejena fantovska soba

Najbolj urejena dekliška soba. Morda najboljša v 28 letni zgodovini?

Sreda, 8. 9. 2021: izlet z ladjico v Piran je vedno enkratno doživetje, zaradi burje in visokih valov tokrat tudi “poskočno”, pravi rodeo. Otroci so imeli obilico težav pri krmarjenju z barko. Ja, brez panike, pomagal jim je kapitan barke … V treh dneh še tretji slovenski biser. Imamo odlično povprečje, ni kaj … Njegova lepota je neizmerna, težko je izraziti z besedami … Naj slike “povedo” več … Žal pa se gneča vrača na predkovidne številke. Kratka osvežitev v morju po ogledu mesta je prijala, žal je odpadlo kopanje iz ladjice, sredi morja, zaradi prej omenjene primorske stalnice in njene posledice. Popoldan smo po odplavanih “kilometrih” (otroci so zelo marljivi) na kratko pokukali tudi pod vodno gladino na Belih skalah. Žal je bila voda kalna (spet že omenjeni razlog), upamo, da bomo jutri lahko videli množico leščurjev. Pika na i pestrega dne pa so bile tradicionalne šaljive družabne igrice. Lep pozdrav vsem v Gorje!

Torek, 7. 9. 2021: pisanje klasičnega pisma domov … Uuufff, zahtevno … Ampak učitelji, zakaj ne smemo pisati SMS? Je lažje … Ja, vedno zahteven začetek drugega dne v ŠN, tokratna številčna generacija pa je potrebovala nekaj minut več. Vreme nam izvrstno “služi”, kljub popoldanski oblačnosti ni bilo mrzlo. Morje tudi še ohranja poleti pridobljeno toploto. Velika količina tehničnih vaj in plavanja v morju na Belih skalah je začetek proti zahtevnemu cilju v petek, tekmovanju za Delfinčke. Ravnokar se odpravljamo na pohod do Strunjana. Komaj pa že čakamo jutrišnji dopoldanski izlet z ladjico v Piran. Se oglasimo … Pozdravček vsem v Gorjah od vseh nas na Belvederju!

Ponedeljek, 6. 9. 2021: prvi dan v tej ŠN je vedno zelo doooolg in z veliko različnimi aktivnostmi. No ja, če lahko sedenju na avtobusu sploh rečemo aktivnost … Postojnska jama … S katerimi superlativi sploh še opisati to svetovno lepotico? Preprosto ČUDOVIT izdelek Narave! Predjamski grad … Gradbena mojstrovina Erazma Predjamskega pa je ČUDOVIT izdelek človeškega uma in rok. Brez teh dveh biserov si ŠN sploh ne znamo predstavljati. Flora, ki nas je pričakala na Primorskem, je čisto drugačna, kot je bila v junijskem terminu (popolnoma enak in celo ista učiteljska ekipa), “utrujena” od dolgotrajne poletne vročine in pomanjkanja padavin. Seveda je prijalo odlično kosilo, še boljša večerja in “Bel Vedere” (po italijansko lep razgled). Vmes pa smo na bazenu preverili plavalno in skakalno znanje in spet ugotovili, da je, kljub številčni generaciji, odlično. Le nekaj malega otrok z vodo še ni na “Ti”. Ne dvomimo, da se v tem tednu z njo ne spoprijateljijo. Presenetljivo malo pa je tistih, ki znajo skočiti na glavo v vodo!? Vedno znova smo, za tako plavalno st(zn)anje, lahko hvaležni za odlično izpeljani plavalni tečaj v 2. razredu pod vodstvom prof. Maje Prešeren. Seveda pa Gorjanski podmladek svoje znanje plavanja rad uri tudi na Gorjam bližnjih plavalnih površinah. Kaj pa skakanje na glavo v vodo otroci? Seveda varna izvedba! Tradicionalni večerni pohod skozi tunel železniške proge Porečanka (italijansko Parenzana – v tunelu pa rastoči kapniki!?) do Izole pa je razkril odlično kondicijsko sposobnost nog in glasilk letošnje “jesenske” generacije. Se mar zgledujejo po “junijski” generaciji? Ali je to celo sodobni trend? Upamo, da zaspijo in da kakšna brihtna glava ne poizkuša zaspati stoje v sobi (med otroci v ŠN zelo pogost način reševanja spalnih težav ob menjavi postelje …), medtem ko moti spanec celotne sobe … Smo jih dovolj utrudili? Pravi poletni pozdravček od vseh v Gorje!

Bliža se čas odhoda v šolo v naravi na Belvedere nad Izolo.

Zbor učencev za odhod v šolo v naravi bo v ponedeljek, 6. 9. 2021 ob 6.45 uri  na avtobusni postaji pred šolo.

Odhod bo ob 7.uri.

Učenci naj bodo primerno opremljeni za obisk in ogled Postojnske jame.

V nahrbtniku naj prinesejo malico za en obrok. Oblečejo naj se toplo, temperatura v jami je 8º – 10ºC.  Priporočamo vetrovko, kapo ali trak. Primerna mora biti tudi obutev, saj je v jami vlažno.

V Gorje se vrnemo v petek, 10. 6. 2021 predvidoma ob 19.uri.

 

Dostopnost