04/574-51-30 solagorje@osgorje.si
Prvošolci smo v mesecu februarju spoznavali življenje nekoč in kulturno dediščino našega kraja. Odločili smo se obiskati gospoda Antona Poklukarja s Poljšice, ki se že mnogo let ukvarja z  izdelavo zvoncev in tako skrbi za ohranjanje zvončarske obrti kot kulturne dediščine Gorij. V Sloveniji je edini, ki se še ukvarja s to obrtjo.

Gospod Anton nas je popeljal po svoji delavnici in nam pokazal potek izdelave zvonca: rezanje ploščic, oblikovanje plašča, stiskanje ploščice v obliko zvonca na posebnem nakovalu, kovanje z zakovicami, zbijanje zvonca skupaj v primerno obliko, pritrjevanje kampe znotraj zvonca in ročaja na vrhu. Sledi medeninjenje, kar zvoncu podari poseben zven.

Učenci so se preizkusili v zvonjenju z velikimi zvonci, kar jih je še posebej očaralo. Sedaj je večina zvoncev namenjena potrebam turizma, manj za potrebe živine in planšarstva. Gospod Poklukar nam je na koncu pokazal tudi zvonce, ki so bili poslikani z različnimi motivi. Razveselil nas je z darilom, vsakega izmed nas je obdaril z zvončkom. Za prijetno doživetje smo se zahvalili in se odločili podarjeni zvonček poslikati z motivom gorske cvetlice planike.

Zapisala: Marjana Ražen

Dostopnost