04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Zadnjo soboto v novembru smo mladi planinci OŠ Gorje izkoristili za ogled Bohinja.

Korita Mostnice in dolina Voje so med najlepšimi in najbolj obiskanimi naravnimi zanimivostmi Bohinja. Na sprehodu smo občudovali kristalno čisto vodo in drzno preoblikovanje skal ter uživali v lepi pokrajini. Po dolini Voje so se kot prvi na Triglav povzpeli štirje srčni možje iz Bohinja (26.avgusta 1778 leta).

Našo pot smo začeli pri cerkvi sv. Pavla  v Stari Fužini, šli mimo Zoisove graščine  in se ustavili pri Hudičevem mostu. Kamniti most z enim lokom se pne visoko nad Mostnico. Spoznali smo legendo o nastanku mostu. Pri gradnji mostu naj bi pomagal sam hudič. V zameno za delo pa naj bi dobil prvo dušo, ki bi šla čezenj. Iznajdljivi domačini so kot prvega poslali psa. Hudič je za plačilo dobil pasjo dušo. Od jeze je zamahnil z repom in nastala so korita Mostnice.

Pot ob Mostnici je zanimiva in dobro zavarovana z jekleno ograjo, varna.

Po uri hoje smo se v planinskem domu na začetku planine Voje odpočili, se okrepčali in počasi odpravili nazaj ob desnem bregu Mostnice.

Obšli smo Staro Fužino in se ustavili v Fužinarskem zalivu. V poletnem času je tu jezero najtoplejše in priljubljena točka kopalcev.

Ob Bohinjskem jezeru smo se vrnili do cerkvice sv. Janeza ( 800 let)  in v Ribčevem Lazu vstopili v avtobus, ki nas je odpeljal nazaj v Gorje.

Planinski pohod je bil »super«, so rekli pohodniki. Verjemite jim!

Mentorica Francka Jensterle

 

Dostopnost