04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Od 23. do 29. maja 2018 je potekal drugi del izmenjave med Osnovno šolo Gorje in Theodor-Heuss-Gymnasium iz Göttingena. Pri izmenjavi je sodelovalo 17 nemških in 17 slovenskih učencev. Nemške učence sta spremljali učiteljici Gabriele Koch in Sandra Bender. Naše učence smo spremljale učiteljice Biserka Lazar, Tatjana Pintar in Maja Tavčar Karlin. Kot se za gostitelje spodobi, smo nemške goste v sredo, 23. 5. 2018, zvečer pričakali na železniški postaji Lesce-Bled. Sledilo je prisrčno ponovno snidenje, saj smo se v živo nazadnje videli v oktobru, vmes pa smo seveda ohranjali stike preko elektronske pošte in različnih aplikacij. Po celodnevni vožnji so se učenci nastanili pri svojih partnerskih učencih.

V četrtek, 24. 5., so učenci prispeli v šolo, kjer so si ogledali šolo in prisostvovali pri pouku. Nova izkušnja za nemške učence je bila naša organizirana malica v šoli. Po malici smo se peš odpravili do Poglejske cerkve, nato pa čez Poljšico na Bled. Sledila je vznemirljiva vožnja s pletno na otok in ogled gradu. Popoldne smo se udeležili tudi Festivala mladih, ki sta ga organizirali OŠ Gorje in OŠ Bled. Lepo je bilo gledati mlade, kako so skupaj ustvarjali. Poskrbljeno je bilo tudi za lačne želodčke.

V petek, 25. 5., smo učence peljali v dolino pod Poncami in v Planinski muzej. Učenci so brez težav premagali vse stopnice in se povzpeli na velikanko. Vsi so bili zelo navdušeni nad razgledom in pogledom na naše gore. Popoldne je sledil piknik v odlični organizaciji staršev. Odrasli smo bili najbolj navdušeni nad dejstvom, da nobeden izmed učencev ni uporabljal mobitela, ampak so se vsi medsebojno družili, igrali odbojko ali nogomet.

Konec tedna so učenci preživeli na različne načine, vsak s svojo gostiteljsko družino.

V ponedeljek, 28. 5., je bil čas za ogled našega glavnega mesta. Vožnja z vlakom je bila res prijetna, ogledali smo si Ljubljanski grad in se udeležili učne ure iz leta 1906 v angleščini. Res so nas veliko naučili, seveda je vse potekalo po strogih pravilih. Za tiste, ki so pravila prekršili, so bile uporabljene takratne metode kaznovanja. Nemški učenci so spoznali našega največjega pesnika Prešerna in njegovo Zdravljico ter številke po slovensko.

V torek, 29. 5., smo učence zjutraj pospremili na železniško postajo. Čakala jih je še dolga vožnja domov.

Nasmehi na ustih učencev, so nam dali potrditev, da so se imeli lepo. Vsekakor so si nabrali bogate življenjske izkušnje.

Hvala vsem, ki so kakorkoli pripomogli pri izpeljavi izmenjave.

Maja Tavčar Karlin

Dostopnost