04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Tudi letos bomo na šoli tretji petek v novembru, 18. 11. 2022, obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Na mizi bomo zopet tako kot vsa leta doslej imeli kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Vse sestavine so lokalnega izvora. Kruh je spekla Andrejka Razingar z Blejske Dobrave. Maslo je pripravila Katarina Zupan s kmetije Klemena’k iz Radovne. Mleko so dostavili s kmetije Pr’ Jerič. Med sta čebelam pomagala pridelati Jože Bernik iz Spodnjih Gorij in Aleš Gregorc z Zatrnika. Jabolka sorte gala pa so dozorela v Hrašah.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil 
»Zajtrk s mlekom – super dan!«.  Z njim želimo poudariti, da je redno uživanje mleka zelo pomembno za naše zdravje.

Priložnostno razstavo ob dogodku so oblikovali učenke in učenci 6. b.

Na šoli bomo ta dan poleg TSZ organizirali eno šolsko uro, ki jo bodo učenci skupaj z učitelji namenili prehranskim vsebinam. Tako se bodo pogovarjali o pomenu zajtrka, kaj zajtrkujejo drugje po svetu in o mleku, se odpravili na obisk kmetije Repečnik, poslušali predavanje čebelarja in strokovnjakinj s kmetijskega področja o shemah kakovosti in lokalni hrani, ogledali si bodo posnetek na katerem znani slovenski kuhar predstavi, kako bo porabil ostanke hrane v novih jedeh.

V četrtek, 17. 11. 2022, bodo naši kuharji pripravili tradicionalno slovensko kosilo. Tako želimo učencem približati okus pozabljenih jedi, ki so v preteklosti sestavljale jedilnike naših prednikov zlasti v tem jesensko-zimskem času.  

Zapisala: Asja Sodja, vodja šolske prehrane na OŠ Gorje

 

Dostopnost