04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednje dogajanje Dneva slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada Republike Slovenije in ga obeležujemo tretji petek v novembru.

V petek, 20. 11. 2015, smo na gorjanski šoli in v vrtcu obeležili dan slovenske hrane. Imeli smo tradicionalni slovenski zajtrk. Zajtrkovali smo ajdov kruh z orehi, cvetlični med, maslo, mleko in jabolko. Posebno pozornost smo namenili izboru in nakupu visokokakovostnih pridelanih in predelanih slovenskih živil. Kruh, maslo in mleko so imeli oznako bio.

Učenci so se z razredniki pogovarjali o pomenu zajtrka in o kulturnem uživanju hrane. Prvošolce sta obiskala gorjanska čebelarja gospod Jože Bernik in gospod Jože Kosmač. Učencem sta predstavila delo s čebelami in jim pokazala nekaj zanimivih pripomočkov. Učenec iz 8. b razreda, Martin Knafelj, nam je vzdušje popestril z igranjem na harmoniko. Starši so si v avli šole lahko postregli z jabolki.

Otroke v vrtcu sta čebelarja iz Gorij obiskala že en dan pred tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Prisluhnili so jima kar v novo izdelani gozdni hiški.

Moramo se zavedati, da hrana ne zraste na policah v trgovini. Priskrbijo nam jo pridne roke kmetov, ki pridelujejo žita za peko kruha in jabolka ter živinorejcev, ki skrbijo za krave, ki nam zagotavljajo sveže mleko. Mleko nato tudi predelajo v različne mlečne izdelke (npr. maslo). Čebele so pomembne opraševalke rastlin. Letajo s cveta na cvet ter iščejo medičino, ki ji dodajo nekatere izločke in jih predelajo z določenimi lastnimi snovmi, ga shranijo, posušijo in pustijo dozoreti v satju. Šele iz oprašenih cvetov se razvijejo sočni plodovi, ki nas prijetno odžejajo in oskrbijo s pomembnimi snovmi. Otroci so si z zanimanjem ogledali kratek film o čebelah, v katerem so spoznali avtohtono pasmo čebele, po imenu kranjska sivka.

Ta dan so bili z nami tudi gospa Tadeja Kvas Majer z Ministrstva za kmetijstvo, podžupanja Danijela Mandeljc in gospa Martina Hribar Brus z Občine Gorje. Skupaj z ravnateljem šole, Milanom Rejcem, so obiskali učence po razredih ter v vrtcu prisedli k skupinici otrok Muckov in se skupaj z njimi posladkali s ponujenim zajtrkom.

Na šoli smo izvedli tudi anketo o zajtrkovanju. Rezultati so pokazali, da zjutraj redno zajtrkuje 55 % učencev, 28 % jih zajtrkuje le občasno, 17 % učencev pa zjutraj pred prihodom v šolo ne zajtrkuje. Anketo je izpolnilo kar 77 % vseh učencev na šoli.
Ste že slišali za pregovor “Prazna vreča ne stoji pokonci”? Zajtrk je prvi obrok dneva, ki nas že zjutraj napolni s potrebnimi hranilnimi snovmi in energijo za naše delo. Želimo si, da bi nas čim več zajtrkovalo vsako jutro.

zajtrk

NA SPLOŠNO O PROJEKTU:

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, vključila pa so se tudi ministrstva za zdravje, šolstvo in kmetijstvo, Inštitut za varovanje zdravja RS ter druge organizacije.

Osnovni cilj projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke in šolajočo se mladino ter širšo javnost o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil oziroma živil, ki so pridelana oziroma predelana v Sloveniji, pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njunem vplivu na okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z embalažo. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

 

Več o projektu najdete na spletnih straneh:

http://tradicionalni-zajtrk.si/

http://www.ohranimo-cebele.si/

Všečkajte na strani:

https://www.facebook.com/zajtrk/

Dostopnost