04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

tradicionalni slovenski zajtrk 2014TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK NA OŠ GORJE

Tretji petek v novembru je razglašen za dan slovenske hrane. Šole, vrtci in ostali vzgojno-izobraževalni zavodi že več let zapored pripravljamo Tradicionalni slovenski zajtrk.
Zakaj ravno zajtrk in ne malica ali kosilo? Zajtrk je najpomembnejši dnevni obrok, saj s pravilno sestavljenim zajtrkom našemu telesu zagotovimo eno četrtino energije, ki jo potrebuje čez dan. O tem govori pregovor, za katerega ste vsi gotovo že slišali: »Zajtrkuj kot kralj, opoldne jej kot meščan in zvečer kot berač.«

Bolj kot to, da naj bi bil naš zajtrk obilen, je pomembno, da zajtrkujemo redno in da vanj vključimo živila iz različnih skupin. Z dobrim zajtrkom naše telo torej oskrbimo s prepotrebno energijo in hranili, ki nam pri šolskem delu pridejo še kako prav. Zato nam zjutraj ne sme biti škoda časa za zajtrk.
Tudi letos smo posebno pozornost namenili dobavi svežih, kakovostnih živil iz lokalnega okolja. Jedli smo črn kruh, ki so ga iz domače moke zamesile in spekle pridne roke Andrejke Razinger z Blejske Dobrave. Maslo je iz domačega mleka izdelala Katarina Zupan iz Radovne. Sveže mleko so nam zagotovili na kmetiji Pr’ Jeričo iz Spodnjih Gorij. Čebele so medičino nabirale na cvetlicah gorjanskih travnikov. Seveda ne smemo pozabiti tudi truda čebelarja. Jabolka pa so dozorela v sadovnjaku Pr’ Jernejc iz Hraš pri Lescah.
Pogovoru o vsebinah Tradicionalnega slovenskega zajtrka smo namenili še eno šolsko uro.
V prvem razredu so z zanimanjem prisluhnili besedam gorjanskih čebelarjev Jožeta Bernika in Jožeta Kosmača o življenju čebel.
Drugi razred se je odpravil na obisk kmetije Pr’ Kamneko, kjer jim je gospodar Filip razložil vse o pridelavi mleka.
Četrti razred je obiskala Betka Čop, ki je učencem predstavila, kako na njihovi kmetiji poteka pridelava mleka.
Petošolci so se odpravili na Čebelarsko učno in izobraževalno pot v Gorjah, ki so jo zagnani člani Čebelarske družine Gorje odprli v letošnjem septembru.
Šestošolci so je pri pouku gospodinjstva pogovarjali o pomenu zajtrka, pri praktičnih vajah pa bodo znanje do konca šolskega leta še poglobili.
V 7. a je bil zajtrk poseben, domač, sproščen, zares srčen. Nekateri so bili še precej zaspani, drugim se je mudilo naprej v službo … Vse je bilo kot doma. Vabilu se je odzvalo kar nekaj staršev. Vsak je zbranim v par besedah povedal, kakšen odnos do zajtrka ima sam, kako mu v vsakodnevni naglici uspe vzeti si čas, kako na zdravo hrano navaja svoje otroke … Samo za zraven, za pokušino, pa smo si ob domači hrani privoščili še medenjake mame Marijane, lanene ploščice in kaljeno lucerno mame Mateje ter sir mame Katarine. Peto šolsko uro so prisluhnili še predavanju o čebelah.
Osmi razred je pri uri zgodovine raziskoval, kaj so jedla starodavna ljudstva.
Devetošolci pa so pri kemiji raziskovali kislost posameznih vrst sadja. Za najbolj kislo se je izkazala limona, najmanj pa kaki. Kislost so dokazovali s pH metrom in indikatorji. Zanimala jih je tudi sestava barvil, zato so napravili kromatografijo barvil.
V spodnji avli smo pripravili tudi priložnostno razstavo izdelkov učencev.

 

Naj zajtrk ne ostane samo prazna črka na papirju. Postati mora navada – zdrava navada.

Galerija fotografij

Zbrala in zapisala: Asja Sodja, vodja šolske prehrane na OŠ Gorje

 

Otroke, mladino in širšo javnost seznanjamo o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil oziroma živil, ki so pridelana oziroma predelana v Sloveniji, pomenu kmetijstva in čebelarstva in o pravilnem ravnanju z odpadki. Pomembno je tudi ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem in športnimi aktivnostmi. V petek, 21. 11. 2014 bomo tudi na naši šoli za vse učence izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk. Zbor je ob 7. 20 v šoli. Zajtrkovali bomo: črn kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Vsa živila so lokalnega izvora. Galerija fotografij

Dostopnost