04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

teden otroka»Kako je biti otrok v današnji družbi?«

 POSLANICA OB TEDNU OTROKA

Teden otroka je  projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se začne prvi teden v mesecu oktobru in traja 7 dni. Je tudi priložnost, da se otroci družimo, zabavamo, veselimo, povemo, kaj si od odraslih želimo in pričakujemo.

 

Kako je biti otrok v današnji družbi? je tema, o kateri bomo razmišljali v tednu otroka in v šolskem letu skozi šolski parlament. Naslov spodbuja nas otrokek temu, da povemo, o čem razmišljamo, kaj doživljamo, čutimo, občutimo krivice, zadovoljstvo, veselje, odrasle pa, da razmislijo, prisluhnejo, kaj več lahko storijo za otroke danes, v današnji družbi.

 

Ob razmerah, ko vsi govorijo o krizi, se sprašujemo, kaj iz sedanjih razmer lahko pridobimo pozitivnega in ustvarjalnega, kaj lahko dobrega storimo zase in za druge.

Zato smo se pridružili akciji »Zariši boljši svet«, kjer bomo zbirali šolske potrebščine za šolo Piali Ashar Alo, ki se nahaja v Indiji. Šolo je leta 2008 ustanovila slovenska psihologinja Mojca Gayen in njen mož. Šola Piali Ashar Alo je namenjena izključno tistim otrokom, ki prihajajo iz tako revnih, ogroženih družin, da jih starši zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne morejo vpisati v državne šole. Ime “Ashar Alo” pomeni “luč upanja”, saj možnost izobrazbe prinaša upanje nam vsem, kot seveda otrokom in še posebno tistim, ki sicer ne bi imeli možnosti šolanja.

Torej zbirali bomo male šolske potrebščine kot so radirke, lepila, svinčnike, flomastre, barvice, nalepke in škarje. Šolske potrebščine zbirajte v škatle, ki so v razredu.

Predstavniki šolske skupnosti se bomo danes srečali s prostovoljko, ki je pomagala otrokom v Indiji.

 

Ob tednu otroka lahko razmišljamo tudi s pomočjo knjige, zato si v knjižnici lahko izberete tudi knjigo, ki govori o razmerah v sedanji družbi. Seznam literature pa si lahko ogledate v spodnji avli.

 

To je bilo nekaj utrinkov. Uživajte in se imejte lepo, predvsem pa potrudimo in  

drug drugemu polepšajmo dan.

 

 

Pripravila: Barbara Zalokar                                                                                                      Milan Rejc, ravnatelj

 

7.  oktober

Poslanica učencem ob tednu otroka (šolski radio).

 

Ravnatelj in učenca

7. oktober

2. šolsko uro

Predstavitev šole Piari Ashar Alo in akcije »Luč upanja« predstavnikom šolske skupnosti od 4. do 9. razreda.

 

Prostovoljka Mina Pavliha

10. oktober

Orientacijski pohod 1. triletje

 

Razredničarke

7. do 13. oktobra

Razredna ura ob Tednu otroka

Razredniki od 4. do 9. razreda

7. do 13. oktobra

 

Knjižni kotiček » Kako je biti otrok v današnji družbi«.

Literatura, ki si jo učenci lahko sposodijo na omenjeno temo.

Biserka Lazar

7. do 13. oktobra

Akcija zbiranja drobnih šolskih potrebščin (svinčnik, radirka, barvive, šiljček, škarje…) za učence v Indiji za šolo Piali Ashar Alo.

 

Učenci od 1. do 9. razreda

30. september

do 4 oktober

Samopostrežni zajtrk za učence po razporedu.

Asja Sodja

 

 

Dostopnost