04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Unesco je 5. oktober kot svetovni dan učiteljev razglasil leta 1993. Dan učiteljev je priložnost, da jim izrazimo priznanje za njihovo bistveno in ključno vlogo, ki jo imajo pri izobraževanju in razvoju naše družbe.

Spoštovani učitelji,

učiteljevanje je najplemenitejše med poklici. Je prav tako najsvetejša duhovna pot k samouresničenju, saj vsebuje negovanje nesebične ljubezni ter obilno darovanje in delitev te ljubezni. Učitelj oblikuje prihajajoči rod v osebe s samozaupanjem, naslanjajoče se nase, v zavestne osebe. Učitelj je graditelj srečnih domov, naprednih skupnosti in miroljubnih narodov. Ne samo, da se mora učitelj opremiti z znanjem in veščino, kako sporočati in poučiti, temveč tudi z vizijo in uvidom, kako navdihovati in preobražati. 

Otroci vpijamo običaje in navade, vedenje in verovanje, ki jih vidimo pri učiteljih in starejših. Zato bi moral biti učitelj nenehen vzor za tiste ideale, ki jih želi vsaditi v otroška srca. Mora se odlikovati s skromnostjo, preprostostjo, čudenjem in častitljivostjo – tako da vzgoja obrodi plodove izvrstnih odlik. Tak učitelj lahko postane svetilnik resnice, ljubezni in velikega spoštovanja.

                                                                   Predstavniki šolske skupnosti

Dostopnost