04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Že peto leto zapored zelo uspešno »vozimo« Pešbus. Čeprav smo majhna šola, se po številu udeleženih učencev lahko merimo z največjimi. Kar 95 učencev od 1.-5. razreda je hodilo v 6. skupinah, pod budnim očesom 18. spremljevalcev. Res jih je bilo veselje opazovati na poteh in tudi poslušati, kako navdušeno pripovedujejo o svojih doživetjih v teh dneh. Vsem udeleženim gre velika pohvala!

Ko bo prišla pomlad, se bomo zopet podali na pot, novim dogodivščinam naproti. Medtem pa lahko učenci skupaj z vrstniki vozijo svoj Pešbus in si popestrijo jesenske in zimske dni. Naj živi vse šolske dni!

Zadnji dan Pešbusa pa je v bližini šole uspešno potekal tudi dan mobilnosti, kjer so učenci spoznavali vlogo policistov, redarjev, reševalcev z reševalnim vozilom in gasilcev.

Razpis in prijavnica     Prijetni spomini na pretekle odlične izvedbe: 2020  2019  2018

Spoštovani starši,

aktivna pot v šolo pomeni, da otroci v šolo pridejo peš. Pomembna je za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične dejavnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti. Hoja in gibanje na splošno prispevata k boljši koncentraciji.

V tujini je razširjena navada, da odrasli organizirano spremljajo otroke do šole peš po vnaprej začrtanih poteh in po stalnem urniku. V Italiji in Švici je znan pod imenom pedibus, v Veliki Britaniji in ZDA pa kot walking bus. Tak način skupne hoje v šolo smo pri nas v Sloveniji imenovali Pešbus.

Pešbus ima določene postaje in vozni red, vodi ga spremljevalec in deluje podobno kot pravi šolski avtobus, le da se ne premika na kolesih, temveč z nogami. Otroci se v varnem okolju privajajo na udeležbo v prometu in so tako pozneje pripravljeni na samostojno pot v šolo. Za dobro delovanje Pešbusa je potrebno zanesljivo partnerstvo med spremljevalci, starši in otroki od 1. do 5. razreda.

Akcija je namenjena učencem od 1. do 5. razreda, izvajali jo bomo od 16. 9. do 22. 9. 2021.

POMEMBNO!

Prvi dan bodo spremljevalci otrokom razdelili izkaznice, ki jih otroci vsak dan prinašajo s sabo in kasneje shranijo za pomladanski Pešbus.

Kombi zjutraj z relacij (Podhom, Elmont, Petač) v dneh akcije ne bo vozil.

 

Septembrski Pešbus

Pešbus bo na OŠ Gorje v šolskem letu 2021/22 ‘vozil’

v dneh od 16. 9. do 22. 9. 2021 po naslednjem voznem redu:

 1. linija: 7.45 – Krnica (avtobusna postaja) – odcep pri kapelici – trgovina Mercator – OŠ Gorje.
 2. linija: 7.45 – Sp. Gorje (pri Črnetu) – križišče pod Višelnico – Zg. Gorje (pri Zadrugi) – OŠ Gorje.
 3. linija: 7.45 – Sp. Gorje (pri Petaču) – začetek steze za pešce pri Ličefu – OŠ Gorje.
 4. linija: 7.30 – Podhom pri koritu – križišče Megre – križišče pri novem naselju v Sp. Gorjah – križišče pri Černetu – priključek steze za pešce pod Višelnico – OŠ Gorje.
 5. linija: 7.40 – Podhom, križišče na Gabrc – križišče Fortuna, Kočna – odcep ceste proti čebelarski poti – priključek steze za pešce pod Višelnico – OŠ Gorje.
 6. linija: 7.45 – Poljšica (pri koritu) – križišče pod Poglejsko cerkvijo – križišče pri kapelici pod cerkvijo – OŠ Gorje.

S podpisano prijavnico se starši zavežete, da boste upoštevali pravila:

 • Otrok mora pravočasno prispeti na postajo Pešbusa. Pešbus ne čaka otrok, ki zamujajo.
 • Starši so odgovorni za pot od doma do postaje Pešbusa. Če je to potrebno, ga morajo pospremiti do postaje.
 • Če otrok zboli ali iz drugih razlogov ne gre s Pešbusom, starši o tem pravočasno obvestijo odgovornega spremljevalca.
 • Če otrok ne želi iti v šolo s Pešbusom, je njegovo vedenje in prihod v šolo skrb staršev.
 • Spremljevalec ne odgovarja za dejanja otrok, za to so v celoti odgovorni njihovi starši, ki poskrbijo tudi za morebitno nezgodno zavarovanje. Starši otroke zaupajo spremljevalcem, ki vodijo Pešbus, tako kot npr. pri udeležbi na rojstnodnevni zabavi sošolca.

 

Koordinatorici na šoli: Janja Geltar in Maja Prešeren Kristan

Ravnateljica: Mojca Brejc

Dostopnost