04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Iz učilnice za gospodinjstvo je spet močno dišalo. Učenci izbirnega predmeta so se odločili, da bodo tretješolcem predstavili nekaj starih, morda že pozabljenih domačih jedi. Dela so se lotili že ob 7. 30 in do 13. 00 je bilo že vse pripravljeno. Potrebno je bilo olupiti, narezati, naribati veliko različnih vrst zelenjave, pa stepsti ter skuhati  jajca, zamesti testo, pripraviti orehov nadev, narezati ter prepražiti čebulo, skuhati krompir, narezati meso … Ali se vam kaj svita kaj so kuhali?

 

Za predjed so pripravili v oblicah krompir. Lahko se ga je s soljo ali svinjsko mastjo. V velikem loncu se je kuhala župa, v kateri so bili koščki kolerabe, korenja, zelene, peteršilja, pora, čebule, krompirja ter posebne skrivna sestavine, ki je ne smemo razkriti. Fantje so zamesili, razvaljali in razvlekli testo, ga namazali z nadevom iz orehov, sladke smetane, jajčnega rumenjaka in snega. Namazano testo so zvili v štrukelj, ga zavili v prtič ter skuhali v vrelem kropu. Štrukelj so zabelili s prepraženimi drobtinami. Zmanjkalo ga je v trenutku. Za konec pa so ponudili še kislo meso. Gre za solato iz kuhane govedine z jajcem.

Tretješolcem je bilo pripravljeno kosilo všeč. Določene jedi so jedli prvič, saj jih prej niso poznali. Tako je bil naš namen dosežen.

Dostopnost