04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

 SPOŠTOVANI STARŠI in UČITELJI!

 Shema šolskega sadja na naši šoli živi že četrto leto.

IMG 4649

Po ideji Maje Arnež narisal Primož Poklukar.

 

 

Na naši šoli smo pri vključitvi v projekt SŠS smo sledili zaskrbljujočim statistikam o prehranjevalnih navadah slovenskih otrok in mladostnikov. Rezultati kažejo, da zaužijejo premalo sadja in zelenjave, ter preveč mastne in sladke hrane ter sladkih, gaziranih pijač. Našim učenkam in učencem želimo na ta način približati rednejše uživanje svežega, sezonskega ter domačega sadja in zelenjave. Zato jim bomo ponudili veliko zdravih prigrizkov kot nadomestilo sladkarij in mastnih ter slanih prigrizkov. Želimo jim privzgajati kulturen odnos do hrane.

 

 

Sveže sadje in zelenjavo bomo delili predvidoma enkrat tedensko do konca šolskega leta. Ob vsaki delitvi bodo učenci izvedeli tudi nekaj zanimivosti o razdeljeni vrsti sadja oziroma zelenjave. Sodelovali bodo na literarno-likovnem natečaju. Iskali bomo šolski simbol SŠS. V okviru decembrskih delavnic bomo pripravili delavnico priprave sadnih sokov na kateri boste lahko sodelovali tudi starši. 
Vse izdelke bomo sproti razstavljali na oglasni deski v spodnji avli.

 

 

Evropska komisija je po obsežni študiji ugotovila, da je SŠS eden od ukrepov, ki bi lahko dolgoročno pripomogel k izboljšanju trenutnega stanja. V ta namen je Evropska unija Državam članicam namenila določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje sadja in zelenjave učencem, pri čemer je dala velik poudarek pomembnosti vključevanja spremljajočih izobraževalnih in promocijskih aktivnosti. 

SŠS sledi dejstvu, da se med otroci in mladostniki poraba sadja in zelenjave zmanjšuje. Eden izmed ciljev SŠS je omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Slednja namreč povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak, osteoporoza, itd).

 

A. Sodja, vodja projekta SŠS 

 

 

Obvestilo

V ukrepu sodelujoča ministrstva so v sodelovanju izdelala novo spletno stran za Shemo šolskega sadja in zelenjave.

Vabimo vas, da si spletno stran ogledate ali všečkate na Facebooku. Spletna stran je namenjena tako učencem, kot tudi staršem in učiteljem.

Torej, da bomo izvedeli še več o tem, pokukajmo tja.

Na natečaju so izbrali »šolarčka iz sadja in zelenjave« ter ga oblikovali v logotip sheme.

Shema solskega sadja
 

                                

  

 

Dostopnost