04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

V četrtek, 27. 9. 2018, nas je med geografijo v 8. a obiskal gospod Andrej Soklič, ki je že nekajkrat potoval na Madagaskar. Povabili smo ga, ker smo se ravno učili o Afriki.

Gospod Andrej odhaja na Madagaskar, da pomaga slovenskim in tujim misijonarjem. Obiskal je že nekaj mest na Madagaskarju, med njimi tudi Manambondro in Farafangano.

Madagaskar je največji otok v Afriki. Ljudje na tem otoku živijo v plemenih. Najpomembnejši človek v plemenu je kralj, ki ima vlogo kralja do smrti. Družine v plemenih so zelo velike. V družini je tudi do 10 otrok ali več. Družine živijo v zelo skromnih, lesenih kočah. Otroci redko hodijo v šolo. Šole so zelo skromne. Otroci sedijo na tleh in pišejo na klopeh. V šolah imajo vsi otroci uniforme in dobijo en obrok (skledico riža). Dekleta, stara okoli 12 let, skrbijo za mlajše brate in sestre. Med otroki je zelo priljubljen nogomet. Mame v družini zelo veliko delajo: perejo perilo v reki, dnevno hodijo po vodo (včasih tudi otroci predvsem dekleta), skrbijo za otroke … Očetje v družini velikokrat po rojstvu otrok odidejo na sever Madagaskarja in se vrnejo po otroke, ko zrastejo. Gospod Andrej nam je povedal tudi to, da ljudje zaslužijo približno 1 evro na dan. Ceste na Madagaskarju so zelo slabe, so blatne in z velikimi luknjami. Veliko je tudi podgan in najrazličnejših bolezni.

Iz pogovora in predstavitve gospoda smo se vsi učenci veliko naučili in veseli smo, da se nas je gospod Andrej obiskal.

Tinkara Jelenc, 8. a

Dostopnost