04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

V sredo, 18. 4. 2018, smo se z učenci, ki obiskujejo izbirni predmet Sodobna priprava hrane, udeležili kuharskega nastopa pod okriljem Društva Vesela kuhinja. To že vrsto let organizira projekt Kuhnapato. Letos so ga podprli in sofinancirali Ministrstvo za zdravje v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija ter  generalni pokrovitelj Spar Slovenija. Cilj tega projekta je ozavestiti zdrav način prehranjevanja med mladostniki.

V kranjski Qulandii (pred trgovino Interspar) smo pripravljali zdrave tradicionalne jedi iz lastne prehranske dediščine, ki smo jih prej že enkrat mesečno kuhali na naši šoli. Pripravljali smo:

  • župo z ribano kašo (slednjo smo naredili sami),
  • ješpren’,
  • kislo meso s krompirjem in jajcem,
  • borovničevo sladico,
  • orehov štrukelj,
  • jurjevo kapo (ajdovi žganci z jajčno omleto in kislim mlekom).

Kljub začetnim težavam in tremi je delo dobro steklo. Člani skupin so dobro komunicirali med seboj, si pomagali in se sproščeno pogovarjali z mimoidočimi in novinarji, ki so njihove jedi tudi degustirali. Tako je dopoldne kar prehitro minevalo. Lonci in pladnji so se postopno začeli prazniti. Za svoje delo smo prejeli veliko pohval mimoidočih in organizatorjev.

Kaj več o tem dogodku pa si lahko ogledate v petek, 20. 4. 2018, ob 18. uri na TVS1 v oddaji Infodromhttp://4d.rtvslo.si/arhiv/infodrom/174534048  (Gorjanci od 11.05 do 12.57).

Zapisala: Asja Sodja, prof. bio-gos

 

Dostopnost