04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Na šoli smo se konec marca prijavili na pomladanski natečaj podjetja Merkur, katerega namen je postaviti izziv vsem slovenskim osnovnim šolam in s pomočjo donacij dodatno vzpodbuditi in okrepiti skrb osnovnošolcev za ureditev šole oziroma šolske okolice, da bodo preživete ure tam še prijetnejše. Čez dober teden smo dobili odgovor, da smo bili izbrani med najboljših 10. Tako smo lahko v Merkurjevem Vrtnem centru na Jesenicah izbrali material v vrednosti 200 €.

V projekt bodo vključeni učenci od 6. do 9. razreda v okviru tehniškega dneva in različnih dejavnosti v okviru projketa Eko šola. Učenci bodo sadili ribez, zasajali zeliščno, cvetlično gredo in gozdna drevesa, izmenjavali in sadili semena, skrbeli za rastline (okopavanje, obrezovanje, gnojenje, opremljanje rastlin z imeni in opisi), urejali obstoječe ptičje gnezdilnice ter hiške za divje čebele. Urejali bodo zelenice in poti okoli šole (grabljenje, pometanje …). Šola bo tako pridobila lepši in prjaznejši izgled. Učence navajamo na opazovanje in jim  privzgajamo potrebo po stalni skrbi za okolico ter jih navajamo na delo. Projekt bomo izvajali na tehniškem dnevu in nato enkrat tedensko z opazovanjem in po potrebi z urejanjem okolice šole. Pobrana zelišča in sadje bomo tui ponudili učencem. Vzgojene sadike vrtnih rastlin bomo posadili v grede, učenci pa jih bodo lahko odnesli tudi domov.

Preostane nam, da zavihamo rokave in skupaj v tej čudoviti pomladi polepšamo naš šolski vrt. Grabili, pometali, pleli, okopavali smo že na tehniškem dnevu …, sajenje pa pride na vrsto nekoliko kasneje. Okolico šole pa od preteklega tedna krasita dve mladi lipi, ki bosta čez desetletje ali dve zrasli v košati drevesi.

Asja Sodja in Mira Žemva

 

Dostopnost