04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

V petek, 5. 4. 2019, je zunaj lilo kot iz škafa. A v kranjski Qlandii je vrelo od navdušenja. Pa ne zaradi velikih popustov, ampak so predprostor trgovine Interspar zavzeli mlade kuharice in kuharji, ki so v letošnjem letu sodelovali v projektu Kuh’na pa to. Gre za projekt, ki otroke spodbuja k razmišljanju o pripravi tradicionalne hrane, ki je velikokrat zaradi poplave najrazličnejših instant izdelkov izrinjena z naših krožnikov. Učenci se urijo v veščinah priprave jedi naših babic, ki so jih najprej pripravili v šoli in jih ponudili svojim sošolcem. S strani organizatorja dogodka je bilo izbranih nekaj jedi, ki so se predstavile tudi širši javnosti. Začetna nervoza in negotovost sta počasi začeli izginjati. Nadomestila jih je velika delovna vnema. Potrebnega je bilo tudi veliko medsebojnega pogovarjanja in usklajevanja. Sprva surova živila (različna sveža zelenjava, krompir, meso, moka, mast … ) so začela dobivati svojo novo podobo. V loncih je kmalu začelo cvrčati in brbotati, počasi pa seveda tudi omamno dišati. Obiskovalci so z zanimanjem opazovali dogajanje. Veliko jih je dodalo kak nasvet ali misel o hrani, ki so jo pripravljali učenci. Po približno uri in pol je bil čas za degustacijo. Naše skupine so se predstavile z govnačem, telečjo obaro in slivovimi cmoki. Bolečine v nogah so pregnale pohvale vseh prisotnih, saj so bile vse jedi enostavno odlične: pripravljene iz osnovnih surovin in z veliko mero pozornosti.

Zapisala: Asja Sodja, prof. bio-gos

Dostopnost