04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

14. 3. praznuje svoj dan znamenito matematično število – število π. Danes vsi poznamo njegovi prvi dve decimalki 3,14, kar je tudi angleški zapis današnjega datuma in obenem razlog, zakaj je prav ta dan števila π. Danes vemo, da se π skriva v krogu, v številskih vrstah. Imamo računalnike, ki nam pomagajo odkrivati njegove decimalke, ki jih je neskončno in se nikoli ne začnejo ponavljati.
Prvi, ki se je lotil izračuna decimalk števila π, je bil matematik Arhimed. Njegovo večkotniško metodo so še dolgo uporabljali pri določanju decimalk. Uporabljal jo je tudi matematik Ludolf, ki je celo življenje posvetil številu π in njegovim decimalkam. 35 decimalk, kolikor jih je uspel določiti, so mu vklesali na nagrobni spomenik, hkrati pa se po njem π imenuje tudi Ludolfovo število. Slovenski matematik Jurij Vega je leta 1789 postavil svetovni rekord, ko je pravilno izračunal prvih 137 decimalk števila π.

V spodnji avli smo prikazali prvih 142 decimalk in se učenci lahko preizkusijo v pomnjenju tega skrivnostnega in brezkončnega števila. Poleg števil so tudi matematične in gibalne naloge ter naloge na temo bontona, ki je prednostna naloga.

Želimo vam lep iracionalen dan!

Dostopnost