04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

14. 3. praznuje svoj dan znamenito matematično število – število π. Danes vsi poznamo njegovi prvi dve decimalki 3,14, kar je tudi angleški zapis današnjega datuma in obenem razlog, zakaj je prav ta dan števila π. Danes vemo, da se π skriva v krogu, v številskih vrstah. Imamo računalnike, ki nam pomagajo odkrivati njegove decimalke, ki jih je neskončno in se nikoli ne začnejo ponavljati.
Prvi, ki se je lotil izračuna decimalk števila π, je bil matematik Arhimed. Njegovo večkotniško metodo so še dolgo uporabljali pri določanju decimalk. Uporabljal jo je tudi matematik Ludolf, ki je celo življenje posvetil številu π in njegovim decimalkam. 35 decimalk, kolikor jih je uspel določiti, so mu vklesali na nagrobni spomenik, hkrati pa se po njem π imenuje tudi Ludolfovo število. Slovenski matematik Jurij Vega je leta 1789 postavil svetovni rekord, ko je pravilno izračunal prvih 137 decimalk števila π.

V četrtek smo učiteljice matematike pripravile razvedrilne matematične naloge, ki so se nahajale po šoli v pisanih kuvertah. Učenci so iskali kuverte z nalogami in se zabavali pri reševanju malo drugačnih matematičnih nalog. Več si lahko pogledate v galeriji.

Želimo vam lep iracionalen dan!

Dostopnost