04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Postregli so si z različnimi jedmi- bolj vsakdanjimi, ki so bile preprostejše in prazničnimi, ki so zahtevale več truda in sestavin. Mi smo za tokratno kosilo izbrali mešto. Gre za krompirjeve žgance z ajdovo moko. Krompir smo skuhali, dodali ajdovo moko, naredili luknjico skozi in počakali, da je voda prepojila vsebino. To se kuha približno pol ure, nato odlijemo vodo in vsebino zmešamo v žgance. Ajda je v Gorjah rastlina z dolgoletno tradicijo, zlasti zaradi čebelarstva, saj gre za zelo medovito rastlino. Žgance smo zabelili z žonto (zabelo) iz ocvirkov. Zraven smo dali dušeno kislo zelje, ki smo ga pripravili tako, da smo na prepražni slanini in čebuli dušili še kislo zelje. Posebej smo skuhali želodček s kašo. V juho, ki je ostala od kuhanja (sok) smo zakuhali ribano kašo, ki smo jo naredili sami. Iz moke, jajca, soli in malo mlačne vode smo zamesili trdo testo, ki smo ga naribali na ribežnu.

Tokrat smo medse povabili učenke in učence, ki hodijo na OPB iz 4. in 5. razreda. Učenci so se zelo potrudili tudi s pripravo prostora in vzdušje je bilo zelo prijetno. Posebej so pohvalili juho in mešto. Želodčka pa je zmanjkalo v trenutku.

Dostopnost