04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Mednarodna izmenjava z učenci in učitelji iz Ivanjice, Srbija 2013–2017

Mednarodna izmenjava z učitelji in učenci Osnovne šole Gorje in Osnovne šole Milinko Kušić Ivanjica iz Srbije se je začela s prvim obiskom učiteljev naše šole, ki je potekal od 2. do 4. maja 2013 v Ivanjici, v Srbiji. Z naše šole so se srečanja udeležili učitelji Melita Gerdej, Maja Prešeren Kristan, Nenad Pilipovič, Tina Sušnik in Brigita Škufca ter pomočnica ravnatelja Bojca Brejc in ravnatelj Milan Rejc.
Med obiskom smo obiskali Osnovno šolo Milinko Kušić, kjer so nam pripravili bogat kulturni program. Spoznali smo učitelje šole in se seznanili z njihovim delom in mestom Ivanjica.
Dogovorili smo se, da vzpostavimo tesnejše sodelovanje med šolama.
Fotografije so tukaj

Junija 2013 smo na naši šoli gostili obisk delegacije učiteljev Osnovne šole Milinko Kušić.
Ogledali so si našo šolo, spoznali so se z našimi učitelji in si ogledali več lokalnih turističnih znamenitosti. Obiskali smo tudi župana Občine Gorje. V času obiska smo podpisali sporazum o sodelovanju med šolama.
Fotografije so tukaj

Konec avgusta 2013 smo izvedli prvo izmenjavo učencev.
Klemen Rozman, Izidor Erazem Kamšek, Matic Jelenc, Ana Skumvač in Martin Knafelj so se v spremstvu učiteljev Melite Gerdej in Nenada Pilipoviča ter ravnatelja Milan Rejca udeležili Nušićijade, kulturnega praznika, ki je potekal v Ivanjici od 29. 8. do 1. 9. Na šolskem programu so se fantje predstavili s harmonikarskim, Ana Skumvač pa s pevskim nastopom.
Fotografije so tukaj

Izmenjava 20. do 24. april 2016
Osnovna šola Milinko Kušić  je v tem letu praznovala 180 obstoja. Prejela je tudi najvišje državno priznanje na področju osnovnih šol Republike Srbije. Na povabilo ravnatelja Osnovne šole Milinko Kušić Stevana Davidovića, smo se v četrtek, 20 aprila, odpravili na obisk pobratene šole.
Obiska smo se udeležili štirje strokovni delavci šole in štirje učenci. Delegacijo so sestavljali učenci Ana Slivnik, Martin Knafelj, Jure Mužan in Klemen Zupan, ter strokovni delavci Barbara Zalokar, Tatjana Pintar, Nenad Pilipovič in Milan Rejc.
Na poti v Ivanjico smo se ustavili v Beogradu, glavnem mestu nekdanje skupne države Jugoslavije.

Ogledali smo si nekaj kulturnih znamenitosti, obiskali Kalemegdan, Hišo cvetja, kjer je pokopan Josip Broz Tito. Videli smo tudi nogometni štadion nogometnega kluba Crvena zvezda in mnogo drugih zanimivosti.

Petek je bil namenjen druženju učencev z vrstniki iz Ivanjice. Strokovni delavci smo si ogledali samostan srbske pravoslavne cerkve Strumica iz 12. stoletja.

V soboto smo se udeležili proslave ob 180 letnici šole in podelitvi državne nagrade. Učenci so v bogatem kulturnem programu prikazali zgodovino osnovnega šolstva v Ivanjici. Na proslavi sta nastopila tudi naša učenca Ana Slivnik in Martin Knafelj.
Po proslavi je bilo svečano kosilo. Čas smo izkoristili za druženje in spoznavanje dela v šolah v Ivanjici in v Gorjah. Dogovarjali smo se o možnostih nadaljnjega sodelovanja in okvirno dorekli obisk učencev in strokovnih delavcev iz Ivanjice v aprilu 2017.

Domov smo se vrnili v nedeljo, vsi polni lepih vtisov a tudi malce utrujeni od dolge celodnevne vožnje.

Izmenjava  24. do 26. aprila 2017
Od 24. do 26. aprila 2017 so bili na obisku učenci in učitelji Osnovne šole Milinko Kušić iz Ivanjice v Srbiji. Izmenjave se je udeležilo 8 učencev in učenk iz Srbije, ki so bivali pri 8. vrstnikih, učencih naše šole.

Iz Srbije so prišli učenci Vuk Dramićanin, Marija Hadži Vidaković, Pavle Gavrilović, Katarina Stanić, Magdalena Bjelogrlić, Anđela Milikić in Dragan Maslaković. Gostili so jih učenci Jure Mužan, Ana Slivnik, Klemen Zupan, Tara Jakopič Stojc, Klara Hudovernik, Klara Vindišar in Filip Zupan.

Gostili smo tudi 5 učiteljic in učiteljev. K nam so prišli Verica Luković, Ljiljana Ivanović, Snežana Paunović, Marijana Maslaković in Dragan Milonjić. Pri izvedbi izmenjave smo sodelovali Mojca Brejc, Tatjana Pintar, Barbara Zalokar, Nenad Pilipovič, Melita Gerdej, Maja Prešeren Kristan, Primož Poklukar in Milan Rejc ter vsi starši sodelujočih učencev naše šole.

V petih dneh bivanja pri nas, so učitelji in učenci prisostvovali pri pouku, si ogledali Festival čokolade v Radovljici, obiskali protokolarni objekt Brdo, obiskali župana Občine Gorje Petra Torkarja, si ogledali blejski grad in Vintgar, obiskali športni center Planica in znamenitosti naše prestolnice. Učenci so se družili tudi na šolskem plesu, ki ga je pripravil 9. razred.
V času izmenjave smo  z učitelji iz Srbije izmenjali številne informacije o delu v naši in njihovi šoli. Dogovarjali smo se tudi o nadaljnjih vsebinah izmenjav v prihodnjih letih. Menili smo, da imamo veliko skupnih točk na področju ekologije. Skupno področje bi bilo lahko tudi podjetništvo.

Ocenjujemo, da je bila letošnja izmenjava najbolj kvalitetna do sedaj.  Tako učenci, kor učitelji, smo ves čas druženja izkoristili za pogovore o delu v obeh šolah in načrtovali vsebine izmenjav v prihodnje.

V naslednjem šolskem letu bodo učenci naše šole obiskali srbske vrstnike v Ivanjici.

 

 

Dostopnost