04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

Z učenkami in učencem 9. razreda, ki obiskujejo izbirni predmet nemščina, smo se 21. septembra 2016 udeležili zaključne prireditve Dunajskih dnevov v Ljubljani, v okviru katere so Sacherjevi slaščičarski mojstri izdelali največjo originalno sacher torto na svetu. Čokoladna lepotica s premerom 3,5 metra je bila sestavljena iz 2.000 jajc, 50 kilogramov moke in masla, 40 kilogramov kristalnega sladkorja in sladkorja v prahu, 45 kilogramov različnih vrst čokolade, približno 80 kilogramov marelične marmelade in 200 kilogramov glazure. K pravi sacher torti postrežemo tudi nesladkano stepeno smetano, ki so jo porabili kar 300 litrov.

Recept za originalno sacher torto hranijo v sefu Hotela Sacher na Dunaju  in ostaja že več kot 180 let strogo varovana skrivnost. V celoti ga poznata le glavni slaščičar in še dva slaščičarja, ki sta že dolga leta del ekipe. Ostali slaščičarji ob zaposlitvi podpišejo klavzulo o molčečnosti.

Kako je nastala ta najbolj znana torta na svetu?  Leta 1832 je knez Metternich želel, da za njegove goste pripravijo prav posebno sladico. Ker je glavni kuhar zbolel, je to odgovorno nalogo prevzel šestnajstletni kuharski vajenec Franz Sacher.  Nalogo je očitno zelo dobro opravil, saj originalno sacher torto še danes pripravljajo po prvotnem receptu.

Več kot poltonsko slaščico so slavnostno razrezali in jo razdelili med obiskovalce. Tudi mi smo se posladkali vsak s svojim kosom.

 

Dostopnost