04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

V četrtek, 15. decembra 2016, s pričetkom ob 17. uri so na šoli potekale tradicionalne novoletne delavnice. Najprej so učenci pripravili kratek kulturni program. Dve učeniki 9. r. sta vodili kulturno prireditev, za popestritev pa so kot vsako leto nastopali učenci otroškega in mladinskega pevskega zbora. Po kulturnem programu so si učenci, starši, dedki, babice … kupili vstopnice za različne delavnice. Kupili so lahko tudi novoletne voščilnice in druge izdelke, ki so jih učenci izdelali v šoli (pobarvanke, okraske za novoletno jelko, glinene posode idr.). Ves denar, ki so ga učenci zbrali s prodajo vstopnic in izdelkov, je bil namenjen šolskemu skladu za nakup novih učbenikov. Letos so pripravili kar 14 različnih delavnic (Iztisni si svoj sok, Vesela jelka, Risanje s svetilko, Snežak, Magnetni jelenček, Adventni venček …).

Na delavnici Magnetni jelenček so izdelovali jelenčke, ki so jih naredili iz barvnega papirja in drugih stvari. Nato so jelenčka pritrdili na plutovinasto ploščico in kasneje nanjo prilepili še magnet, s katerim ga lahko kasneje pritrdimo na hladilnik, ohišje računalnika ipd.

Adventne venčke so izdelovali na delavnici Adventni venček. Venček so naredili iz dasmase in nageljnovih žbic. Iz dasmase so naredili venček in nanj pritrjevali okraske, ki so jih prav tako naredili iz dasmase (Okrasek, npr. rožico, so naredili tako, da so iz dasmase naredili pet listkov, jih zlepili skupaj in v sredino pritrdili nageljnovo žbico. Žbico so nato pritrdili še v venček.)

Zunaj pred vhodom šole so učenci in drugi tudi ustvarjali. S svetilko so risali po zraku, medtem pa jih je učitelj Primož Poklukar fotografiral. Fotoaparat je nastavil na samosprožilec za kar nekaj sekund in v tem času je učenec s svetilko risal. Ko je čas odštevanja potekel, je bila vsa svetloba zajeta na sliki. Kar veliko udeležencev je imelo lepo sliko, nekaterim pa se je tudi ponesrečila.

Prste so si oblizovali na delavnici Čokoladno sadje, kjer so udeleženci sadje natikali na leseno paličico, kasneje pa to sadje na nabodalu prelili s stopljeno čokolado.

Za piko na i so se udeleženci lahko fotografirali v sliki snežaka, ki je imel luknjo v obrazu, zato da so lahko učenci skoznjo dali obraz in postali snežaki. Delavnice so se zaključile okoli sedme ure zvečer.

Teja Trpin, 8. a   

Decembrske delavnice – odziv obiskovalcev

Luka Por, 2. a: Bil sem na delavnici Magnetni jelenček. Izdelali smo ga iz magneta, barvnega papirja in ploščice iz pluta. Izdelek sta mi pomagala izdelati ati in mami. Bilo mi je zelo zabavno. Tako delavnico bi obiskal še kdaj.

Ožbej Repe, 3. a: Bil sem na delavnici Iztisni svoj sok. Iztisnil sem ga iz kakija, grozdja, kivija in pomaranče. Sok mi je bil zelo všeč. Izdelal bi ga še kdaj, saj sem ga izdelal sam. Bilo je zelo zabavno in bilo nas je veliko.

Katjuša Marenk, 4. a: Bila sem na delavnici Božiček. Izdelali smo ga iz barvnega papirja, vate in lesene palčke. Izdelala sem ga čisto sama. To delavnico bi še kdaj obiskala, ker rada izdelujem. Bilo je zabavno in zanimivo.

Manca Erlah, 5. b: Bila sem na delavnici Venček. Izdelali smo ga iz gline in iz klinčkov. Uporabljali smo tudi nekatere pripomočke (nož …). Naredila sem ga čisto sama. Pomagali sta nam učiteljici Francka Jensterle in Janja Geltar. Bilo je zelo zabavno. Na to delavnico bi še kdaj šla.

Nac Pogorevc, 6. a: Bil sem na delavnici rožica. Izdelal sem jo čisto sam. Izdelali smo jo iz plastelina, storža, lesene palčke in okrasnega traku. Bilo mi je zelo zabavno in to delavnico bi obiskal še kdaj. Imeli sta nas učiteljica Petra Kraigher in učiteljica Lea. Na delavnice pa sem prišel z mlajšim bratom Benom.

Julija Tomaževič, 6. b: Bila sem na dveh delavnicah – Božiček in na Angelček. Na delavnici Božiček smo izdelek naredili iz papirja in lesene palčke. Na delavnici Angelček pa smo izdelali izdelek iz papirja, bleščic in iz bleščečega traku.

Uredila: Tinkara Jelenc, 6. a

Dostopnost