04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

28. februarja obeležujemo Dan redkih bolezni. Na ta dan ozaveščamo o redkih boleznih, ki prizadenejo 300 milijonov ljudi po svetu.

V društvu Viljema Julijana so nas povabili k pisanju srčnih pisem. Srčna pisma so sporočila podpore in solidarnosti, namenjena so otrokom z redkimi boleznimi in njihovim družinam.

V naši projektni skupini, ki ji pravimo Ustvarjalnice, in pri kateri se srečujejo nadarjeni učenci naše šole, smo z veseljem izdelali in napisali pisma malim borcem, v upanju, da bo vsako pismo pričaralo nasmeh na njihovem obrazu. 

S srčnimi sporočili so naše učenke in učenci težko bolnim otrokom želeli izkazati pozornost, spoštovanje in sočutje. Ob tem so razvijali strpnost in predvsem empatijo do drugačnih, hkrati pa postali pozorni na in hvaležni za svoje zdravje, ki nikakor ni samoumevno.

Dan redkih bolezni smo pri Ustvarjalnicah združili s Tednom pisanja z roko, ki ga obeležujemo januarja. Pisanje z roko je izredno pomembna, človeku lastna spretnost in je veliko več kot zlaganje črk v besede: naši možgani pri pisanju z roko delujejo bolje; informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa; pri pisanju z roko se nam utrne več idej, boljši sta pozornost in koncentracija.    

Zato smo vsa pisma napisali na roko in jih tudi lepo ilustrirali. Pazili smo na pisavo in na splošni izgled pisma, pa tudi na lepo slovenščino, da jih bodo mali pacienti zagotovo veseli.

Mentorici Ustvarjalnic

Pisma učencev

Dostopnost