04/574-51-30 solagorje@osgorje.si

OTROCI, HODITE PEŠ V ŠOLO

Pomlad se nam že nasmiha s prebujanjem čudovite narave in v tako čudovitem okolju kot so Gorje z okolico. Kar vabi nas na preživljanje prostega časa v naravi. To naj velja tudi za prihod in odhod v šolo. Če je le možno prihajajte v šolo peš ali s kolesom. Seveda mlajši v spremstvu staršev ali skrbnikov v skladu s priporočili NIJZ. Letošnja spomladanska akcija PEŠ BUS zaradi razglašene pandemije žal odpade. Vendar naj to ne vpliva na način vašega prihoda v šolo.  Hoja je najbolj naraven in zdrav način gibanja, ki ima veliko prednosti:

  • Otroci, ki hodijo peš, so v povprečju vsak dan aktivni več časa in so bolje telesno pripravljeni, kot otroci, ki se v šolo vozijo.
  • Hoja spodbuja osebnostni in socialni razvoj, saj ti razvijajo neodvisnost, krepita se njihov občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih.
  • Otroci s premagovanjem krajših razdalj v okolju, ki ga poznajo, postopoma usvajajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu.
  • Z zgodnjim razvijanjem zdravih navad, kot je pešačenje, vzgajamo ozaveščene posameznike z zdravim in okolju prijaznim življenjskim slogom.
  • Hoja otroka v šolo razbremeni starše, ki tako otroke v šolo pospremijo ob določenih dnevih ali jih blizu šole kdaj pa kdaj samo odložijo.
  • Če otroci v šolo in iz nje pešačijo, se zmanjša število poti, opravljenih z avtomobilom in posledično tudi količina škodljivih izpustov v okolje.
  • S spremljanjem otroka pa lahko tudi starši in stari starši pridobijo nekaj kakovostnega časa za preživljanje s svojim otrokom ali vnukom ter tudi sami nekaj naredijo zase.

Jeseni, ob tednu mobilnosti,  smo imeli v Gorjah veliko srečo, da so naši spremljevalci v akciji PEŠBUS lahko pospremili naše učence v šolo. Še posebej pa so bili navdušeni prvošolčki, na katere je med drugimi spremljevalci bedela tudi gospa Pavla Zalokar in se nanje zelo navezala. Čez zimo je ustvarila majhne kvačkane nahrbtničke in v marcu podarila vsakemu svojega. Da ne bodo pozabili na tiste prijetne minute skupne hoje in klepetanja.  Zelo so se jih razveselili in se ji zahvalili z risbicami, ki sta jih njuni razredničarki Marjana in Tina skrbno zvezali v knjižico ob materinskem dnevu. Majhne pozornosti so tako pričarale veliko zadovoljstva, ki ga vsi potrebujemo.

Zapisali: Maja Prešeren in Janja Geltar

Spomin na Pešbus 2020:

Dostopnost