04/574-51-30 solagorje@osgorje.si
Mednarodna skupnost je letos že sedemnajsto leto zapored obeležila 27. januar kot dan spomina na žrtve holokavsta, ko so med drugo svetovno vojno Hitlerjevi nacisti v koncentracijskih taboriščih usmrtili okoli šest milijonov Judov.

Na OŠ Gorje smo se učenci 7.a razreda pri pouku državljanske in domovinske vzgoje ter etike veliko pogovarjali o teh grozotah, za katere želimo, da se ne bi nikdar ponovile. Ogledali smo si pretresljiv film Deček v črtasti pižami, ki opisuje dogajanje v nacistični Nemčiji med drugo svetovno vojno. V letošnjem šolskem letu pa tudi sodelujemo v projektu KROKUS in smo že v oktobru v gredico pred šolo posadili čebulice rumenega žafrana v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu. Zacveteli bodo spomladi.

Za obeležitev spominskega dne smo po ozvočenju prebrali nagovor s simboliko dneva ter nato pri urah ODS pogledali kratek film z naslovom Tri obljube. Pretresljiva zgodba prikazana na posnetku odlično povezuje življenje Judov, Srbov in Slovencev ter njihove usode.

Po ogledu smo se za trenutek ustavili in pomislili na vse nedolžne žrtve, ki so dale življenje tudi za to, da lahko mi vsi danes živimo v svobodni Evropi, kjer se spoštujejo človekove pravice.

Dostopnost